Ernst Daniël Smid heeft ziekte van Parkinson

VideoErnst Daniël Smid lijdt aan de ziekte van Parkinson. Dat heeft de 66-jarige baritonzanger bekendgemaakt aan tafel bij Jeroen Pauw. Hij besloot het wereldkundig te maken nadat de ziekte eerder bij zijn collega Rob de Nijs werd geconstateerd.

Net als De Nijs hield Smid het lange tijd verborgen voor zijn fans en de media. ,,Ik durfde het niet te zeggen", bekende Smid, die ook zijn angst uitsprak over de bladen die met ‘allerlei verhalen’ op de proppen zouden komen. ,,Ik ben gewoon bang dat mensen, als je zegt dat je een hersenziekte hebt, je afschrijven en denken: hij kan niks meer, hij is gehandicapt.”

Smid stelde dat hij nog heel goed kan leven met Parkinson, maar wel al de gevolgen merkt. Niet alleen zijn spraak wordt beïnvloed, ook kan de bariton niet alles meer zingen wat hij wil. Het gaat vooral om het ‘zware operawerk’. ,,Ik merkte vorig jaar januari dat ik een bepaald loopje niet meer kon zingen. Dat werd steeds erger. Je denkt dat het goed komt, maar het kwam niet goed.”

Rob de Nijs, die ook te gast was in Pauw, maakte in september bekend dat hij Parkinson heeft. De 76-jarige zanger besloot vanwege zijn ziekte te stoppen met optreden. Over ruim een jaar neemt hij afscheid van het artiestenleven.

Volledig scherm
Ernst Daniël Smid. © ANP Kippa
  1. Honderdplusser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Honderd­plus­ser Lenie verovert harten bij De Wereld Draait Door

    Gordon trekt voor zijn nieuwe programma 100 Jaar Jong opnieuw op met een groep ouderen, zo vertelde hij vanavond aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. De presentator gaat op zoek naar het geheim van honderdplussers die nog altijd jong van geest zijn. Voor de gelegenheid had hij Lenie (101) meegenomen naar de studio, die meteen een gooi deed naar de plek van 'tafeldame’, tot hilariteit van de kijker.