Volledig scherm
© REUTERS

George Clooney 'bedroefd' om kinderarbeid op Nespresso-plantage

updateGeorge Clooney is geschrokken van het nieuws dat er kinderen werken op plantages waar Nespresso koffiebonen vandaan haalt. De 58-jarige acteur is al jaren het gezicht van het beroemde merk, dat juist adverteert met duurzaam geproduceerde koffie uit landen als Brazilië, Colombia en Costa Rica.

Het documentaireprogramma Dispatches van Channel 4 deed onderzoek naar de werkomstandigheden van koffieboeren op plantages in Guatemala. Uit de reportage bleek dat op een aantal koffieplantages in Guatemala kinderen werkzaam zijn. Nespresso is daarop een onderzoek gestart en voorlopig geen koffie meer uit die gebieden kopen. Het bedrijf is onlangs gestart met een duurzaamheidsprogramma voor koffieboeren.

,,We wisten dat het een groot project was toen het zeven jaar geleden begon", laat Clooney, die ook lid is van de duurzaamheidsadviesraad van Nespresso, volgens Sky News weten. ,,En eerlijk gezegd was ik verrast en bedroefd om dit verhaal te horen. Het is duidelijk dat er nog werk te doen is.”

Reactie

In een reactie laat Nespresso weten ‘een zero tolerance beleid  te hanteren als het gaat om kinderarbeid’. ,,Wanneer er sprake is van beschuldigingen die haaks staan op onze hoge standaard op dit onderwerp, grijpen wij direct in. In dit geval heeft het Engelse tv-programma Dispatches Nespresso geïnformeerd over kinderarbeid op zes Rainforest Alliance gecertificeerde koffieplantages in de regio van Guatemala.”

De koffiemakers verwijten het programma echter niet de noodzakelijk informatie over de koffieplantages te hebben gegeven. ,,Die zijn nodig om de beschuldigde koffieplantages te identificeren en daarmee te kunnen vaststellen of deze plantages daadwerkelijk koffie leveren aan Nespresso.”