Volledig scherm
© AP

Gevluchte prinses Haya wanhopig, moet mogelijk terug naar Dubai

Prinses Haya (45) zit met de handen in het haar. De vrouw van de Emir van Dubai, Mohammed bin Rashid al-Maktoum (70), nam afgelopen zomer de benen naar Londen om te ontsnappen aan haar verstikkende echtgenoot. De prinses vroeg asiel aan in de hoop een nieuw leven in Europa te kunnen opbouwen. Haar visum zou echter definitief zijn afgewezen, met een uiterst onzekere toekomst tot gevolg.

Het was groot nieuws toen de afgelopen maanden bekend werd dat de van oorsprong Jordanese prinses Haya samen met haar twee kinderen Jalila (11) en Zayed (7) haar koffers had gepakt en uit vrees voor haar eigen leven was gevlucht naar de Britse hoofdstad. Ze dook met haar oogappels onder in een villa van ruim 85 miljoen euro vlakbij Kensington Palace in Londen. Daar kon de prinses zich weer veilig voelen, gezien ze al langer een band heeft met het Verenigd Koninkrijk. Zo was ze er jaarlijks aanwezig bij Royal Ascot, de beroemdste paardenrace ter wereld.

Haar plan lijkt echter compleet mislukt te zijn. Want volgens bronnen is het visumverzoek van Haya inmiddels afgewezen, waarschijnlijk omdat de administratie in Londen vreest om de machtige Emir van Dubai tegen de schenen te schoppen. Hoewel Mohammed bin Rashid al-Maktoum op een bedenkelijke manier zijn land regeert, blijft hij een grote speler in de oliewereld en heeft hij heel wat internationale status en politieke banden. 

Noodoplossing

Haya’s halfbroer, de Jordaanse koning Abdullah (57), kwam intussen met een gewiekst plan om te voorkomen dat Haya terug naar Dubai wordt gestuurd. Eerder deze maand heeft hij zijn halfzus voorgedragen als plaatsvervangend ambassadeur in Londen. In die nieuwe positie zou Haya diplomatieke bescherming genieten. Maar gezien het afwijzen van haar visum is het nog maar de vraag of ze die functie ook daadwerkelijk zal kunnen bekleden. De kans bestaat namelijk dat Haya binnenkort het Verenigd Koninkrijk wordt uitgezet. 

Prinses Haya zou inmiddels de wanhoop nabij zijn. Ze wacht nog steeds af tot ze haar juridische strijd tegen Mohammed bin Rashid al-Maktoum kan doorzetten. In november komt de rechtszaak over de scheiding en de voogdij over de kinderen opnieuw voor. Als Haya voor haar kroost zou mogen blijven zorgen, betekent dat een grove inbreuk op de sharia. In de strenge islamitische wet staat immers dat bij een tijdelijke breuk of scheiding de kinderen altijd bij de vader moeten blijven. De prinses vroeg de rechtbank nu echter om de voogdij over haar dochter tijdelijk over te nemen. Ze is bang dat haar anders iets zal overkomen. Bin Rashid eist daarentegen dat zijn kroost zo snel mogelijk terugkeert. 

Bodyguard

Toch is één gegeven opvallend: in een gezamenlijke verklaring laten beiden weten dat het geschil over de kinderen gaat en dus niet over hun huwelijk. Daar waren de laatste tijd de nodige geruchten rond ontstaan. Volgens Britse media had haar bodyguard een bom gelegd onder haar relatie. De 36-jarige ex-militair Russell Flowers had haar de afgelopen jaren telkens vergezeld in Groot-Brittannië en tijdens internationale reizen. Die vermeende romance is echter op geen enkele manier bevestigd.