Volledig scherm
Guus Meeuwis © ANP Kippa

Guus Meeuwis gooit ‘droomvilla’ plat, buurt is kritisch

updateGuus Meeuwis laat zijn villa in Tilburg slopen. De zanger kocht het grote huis in juni, maar gaat er niet in wonen. De plafonds waren te laag, en het huis was niet genoeg op de zon gericht. Daarom laat hij iets nieuws bouwen. 

Volledig scherm
Guus Meeuwis bij de villa die momenteel gesloopt wordt. © MaRicMedia / Marcel van Dorst

In Tilburg is het huis aan de Bredaseweg bekend als ‘eyecatcher’. Het pand stond er al jaren en was omringd door veel groen. Architect Bedaux de Brouwer laat weten dat goed is gekeken hoe ze de villa konden verbouwen, maar dat nieuwbouw uiteindelijk de beste optie was. Belangrijkste redenen waren de gesloten gevel aan de kant van de tuin en het terras dat op het noorden was gericht. Kortom: het was niet goed op de zon gericht. Ook waren de plafonds te laag; Meeuwis kon ze zelfs aanraken. Het was volgens de architect niet mogelijk die te verhogen.

Vandaag is de eerste versie van het nieuwbouwplan besproken bij de omgevingscommissie van de gemeente. Wanneer er gebouwd kan worden is nog even afwachten. 

In de buurt is er al wat kritiek op het slopen van het karakteristieke pand. ,,Erg jammer dat de prachtige landhuizen op de Bredaseweg nog steeds zomaar plat kunnen’’, zegt een bezorgde Tilburger. Ook de omgevingscommissie is kritisch, al kunnen zij de sloop niet tegenhouden. Het gaat niet om een monument en de villa is ook niet ‘planologisch beschermd'. 

Beter beschermen

De omgevingscommissie raadt de gemeente daarom aan om de grote vrijstaande huizen aan onder andere de Bredaseweg beter te beschermen. Zeker als ze nog van zulke goede kwaliteit zijn als deze villa. Want als de karakteristieke villa’s worden vervangen voor nieuwbouw, verandert de samenhang in de straat, zo staat in het advies van de commissie. 

Toch krijgt het nieuwbouwplan van Guus Meeuwis groen licht. Het ontwerp op zichzelf is zorgvuldig, is de conclusie. De nieuwbouw past ook goed genoeg in de omgeving, al moet de architect er wel op letten dat de goede stenen worden gekozen en dat het huis niet te zwart wordt. 

Meeuwis kocht de villa in juni voor ruim 1 miljoen euro, meldde Quote destijds. Het huis stond te koop voor 1,3 miljoen euro. Het perceel is ruim 5.000 vierkante meter groot. 

Volledig scherm
De villa van Guus Meeuwis aan de Bredaseweg wordt gesloopt. © MaRicMedia / Marcel van Dorst
Volledig scherm
De villa van Guus Meeuwis in Tilburg wordt gesloopt. © MaRicMedia / Marcel van Dorst