‘Het interesseert me echt geen reet wat er op m'n bank staat’

Bondig / VIDEOSamantha Steenwijk behoort inmiddels tot de top van Nederlandse artiesten, maar het is de Haagse zangeres allemaal niet aan komen waaien. Sterker nog, het duurde maar liefst 15 jaar tot Steenwijk eindelijk bij het grote publiek bekend werd. ,,Op belangrijke momenten in mijn leven gebeurt er altijd iets raars. Dat hangt gewoon aan me", vertelt ze in de vierde aflevering van Bondig.

Steenwijk ontdekte haar passie voor zingen al op jongere leeftijd. Ze zong vaak onder de douche, tot haar ouders op een dag besloten haar op te geven voor een talentenjacht. Die won ze. Het bezorgde haar echter nog geen groot succes: zo ging ze cafés en feestjes af om kosteloos voor het publiek te zingen. Ondanks dat de blondine er al die tijd niks aan verdiende was ze niet van plan om de hoop op te geven. ,,Dat zingen vond ik rete interessant. Dus daar ging ik gewoon vol gas voor.”

Hulp om het B-circuit te verlaten en de top te bereiken kreeg ze niet. ,,Ik heb het allemaal alleen moeten doen. Ik had geen mensen om me heen die me daarbij hielpen, had geen bakken vol met geld waarmee ik het af kon dwingen, had geen familie in de muziek, ik had helemaal niks.” Dat zorgde ervoor dat de weg die Steenwijk moest afleggen 'megalang’ is geweest. Ze zette door, gaf zich op voor de talentenjacht Bloed,  Zweet en Tranen en werd ook nog eens derde.

Samantha Steenwijk.
Volledig scherm
Samantha Steenwijk. © Bondig

Drijfveer

Inmiddels is Steenwijk niet meer weg te denken uit het rijtje succesvolle Nederlandse artiesten. Al kwam het haar niet aanwaaien. ,,Op belangrijke momenten in mijn leven gebeurt er altijd iets raars. Rete irritant", vertelt ze voor de camera terwijl ze vertelt hoe haar teen uit de kom raakte, net een dag voor de finale van Dancing with the Stars. ,,Het hangt gewoon aan me.”

De zangeres ‘wordt doodgeboekt in het land', maar baalt dat ze nog geen eigen hit heeft. ,,Tuurlijk wil ik het liefst met m’n repertoire daar staan. Maar die zoektocht is onwijs moeilijk.” Ze maakt wel haar eigen teksten, maar kan zelf geen muziek maken. Zo nu en dan schieten haar wat bijzondere teksten binnen. Onlangs nog een die ze opdraagt aan haar danspartner uit Dancing with the Stars. ,,Jij bent een engel van de bovenste wolk. Dat staat als laatste in m’n telefoon."

Waar Steenwijk het meest van geniet? ,,Het contrast.  Ik kan heel erg genieten als ik op de bank thuiszit, en 's avonds sta ik ergens op de bühne een megagaaf optreden te geven. Man, dat wil toch iedereen?”

Bekijk hieronder alle afleveringen van onze docuserie Bondig.