Kamer worstelt met eventuele terugkeer Gouden Koets door omstreden slavernijbeeltenis

VIDEODe Tweede Kamer zit ernstig in zijn maag met een terugkeer van de gerestaureerde Gouden Koets. De politiek is zwaar verdeeld over het idee dat het verbindende koningschap op Prinsjesdag met een omstreden slavernijbeeltenis door de residentie moet rijden.

5 reacties

 • Pieter Hobma

  1 jaar geleden
  De Gouden Koets weerspiegelt iets uit een verleden (1898), het is een historisch stuk erfgoed. Hoort dus getoond te worden in een museum. Met een bordje erbij met voorlichting erop en een tekst, waarin duidelijk afstand genomen wordt van ons slavernijverleden. De GK is ook bedoeld voor koninklijke rijtoeren. Met dat doel is de GK geschonken door de stad A'dam. ZM kan er gerust in rijden, mits het slavernij-paneel is afgedekt met iets neutraals, waar ZM ook achter staat.
 • Eric Goedhart

  1 jaar geleden
  De afbeelding geeft onmiskenbaar het slavernijverleden aan. En dat dit mensen kwetst is begrijpelijk. Ik steun het idee om dit te koppelen aan voorlichting, daar hoeft de koets niet voor naar het museum. Voorlichting om te laten zien dat dit nu niet meer kan, als wapen tegen discriminatie, én feiten weergave van onze geschiedenis. Die hoeven we niet te verloochenen.
 • Pim Willemsen

  1 jaar geleden
  Wat is dat toch, met terugwerkende kracht de geschiedenis willen herschrijven? Wat is gebeurd, is gebeurd en is niet te veranderen. Wat wèl kan is met respect met elkaar omgaan. Niet op alle slakken zout leggen voor wat betreft zaken waarvan nu niemand verantwoordelijkheid draagt en kan nemen. Als je je met terugwerkende kracht moeilijk voelt bij iets dat honderden jaren geleden gebeurde, klopt er iets niet.
 • Willem Morssink

  1 jaar geleden
  Gewoon gebruiken op prinsjesdag
 • J.W. Markerink

  1 jaar geleden
  Ik word hier zó ontzettend moe van.....
 1. Avondshow met Lubach bereikt miljoenenpubliek: beste kijkcijfers van tweede seizoen

  Avondshow met Lubach bereikt miljoenen­pu­bliek: beste kijkcij­fers van tweede seizoen

  De Avondshow met Arjen Lubach heeft al de hele week meer dan een miljoen kijkers per avond. Daarmee heeft het satirische VPRO-programma qua kijkcijfers de beste week van het tweede seizoen. Dat blijkt uit de cijfers van de Stichting KijkOnderzoek (SKO). Op woensdag was De Avondshow, met een vierde plek in de kijklijst, buiten de grote journaals om zelfs het best bekeken programma van de avond.