Kamer worstelt met eventuele terugkeer Gouden Koets door omstreden slavernijbeeltenis

VIDEODe Tweede Kamer zit ernstig in zijn maag met een terugkeer van de gerestaureerde Gouden Koets. De politiek is zwaar verdeeld over het idee dat het verbindende koningschap op Prinsjesdag met een omstreden slavernijbeeltenis door de residentie moet rijden.

5 reacties

 • Pieter Hobma

  1 maand geleden
  De Gouden Koets weerspiegelt iets uit een verleden (1898), het is een historisch stuk erfgoed. Hoort dus getoond te worden in een museum. Met een bordje erbij met voorlichting erop en een tekst, waarin duidelijk afstand genomen wordt van ons slavernijverleden. De GK is ook bedoeld voor koninklijke rijtoeren. Met dat doel is de GK geschonken door de stad A'dam. ZM kan er gerust in rijden, mits het slavernij-paneel is afgedekt met iets neutraals, waar ZM ook achter staat.
 • E Goedhart

  1 maand geleden
  De afbeelding geeft onmiskenbaar het slavernijverleden aan. En dat dit mensen kwetst is begrijpelijk. Ik steun het idee om dit te koppelen aan voorlichting, daar hoeft de koets niet voor naar het museum. Voorlichting om te laten zien dat dit nu niet meer kan, als wapen tegen discriminatie, én feiten weergave van onze geschiedenis. Die hoeven we niet te verloochenen.
 • Pim Willemsen

  1 maand geleden
  Wat is dat toch, met terugwerkende kracht de geschiedenis willen herschrijven? Wat is gebeurd, is gebeurd en is niet te veranderen. Wat wèl kan is met respect met elkaar omgaan. Niet op alle slakken zout leggen voor wat betreft zaken waarvan nu niemand verantwoordelijkheid draagt en kan nemen. Als je je met terugwerkende kracht moeilijk voelt bij iets dat honderden jaren geleden gebeurde, klopt er iets niet.
 • Willem Morssink

  1 maand geleden
  Gewoon gebruiken op prinsjesdag
 • J.W. Markerink

  1 maand geleden
  Ik word hier zó ontzettend moe van.....