Volledig scherm
Katy Perry en de bewuste 'blackface'-schoenen. © Getty/Katy Perry

Katy Perry haalt schoenen uit de rekken na blackface-kritiek

Katy Perry haalt enkele producten van haar kledinglijn uit de rekken omdat ze felle kritiek ontving van de zwarte gemeenschap. Het gaat om een paar zwarte schoenen met een gezicht. De grote ogen en rode lippen zouden doen denken aan de racistische blackface-karikatuur.

Blackface is het fenomeen waarbij blanke mensen hun gezicht zwart verven om op zwarte mensen te lijken. Het gebruik stamt uit het theater en wordt vandaag de dag gezien als extreem beledigend. 

De schoenen van Katy Perry zullen dus uit het aanbod verdwijnen. Het gaat om de modellen ‘Ora Face Block Heel Sandal’ (met hak) en ‘Rue Face Slip On Loafers’ (zonder hak). De zwarte schoenen hadden een beige tegenhanger, maar ook die wordt uit de rekken gehaald. In totaal werden de schoenen in negen kleuren uitgebracht.

Een foto die is geplaatst door null (@katyperry) op

In een statement laat Perry weten dat ‘het nooit de bedoeling was om mensen pijn te doen’. ,,De schoenen bestonden in vele kleuren en waren bedoeld als een knikje naar moderne kunst en het surrealisme. Toen het mij duidelijk werd gemaakt dat ze geassocieerd werden met blackface, vond ik dat heel jammer, want dat was uiteraard niet onze bedoeling. We hebben ze meteen uit productie gehaald.” 

Gucci

De controverse komt er na een soortgelijk incident met modemerk Gucci, eerder deze maand. In de hals van de zwarte wollen trui die het bedrijf op de markt bracht, zat een soort mondopening met een rode rand, waarmee de illusie van roodgeverfde lippen werd gegeven. . ,,Verschrikkelijk ongepast!” klonk het meteen op sociale media. ,,Dit is gewoon blackface. Als iconisch modebedrijf zou Gucci veel origineler en gevoeliger moeten zijn dan dit.” De bewust trui is ondertussen ook uit de winkels verwijderd.

Volledig scherm
Zowel de beige als zwarte schoenen verdwijnen uit het aanbod. © Dillard's
Volledig scherm
De sandalen met hak. © Dillard's
  1. RTL stuurt Temptation VIPS-koppel naar huis wegens zwangerschap

    RTL stuurt Temptation VIPS-kop­pel naar huis wegens zwanger­schap

    Het nieuwe seizoen van het RTL-realityprogramma Temptation Island VIPS begint definitief zonder het koppel Channah Koerten en Quentin Steenwinkel die bekend werden door hun deelname aan Ex On The Beach. Tijdens de opnamen is namelijk gebleken dat het stel hun eerste kindje verwacht. De makers van het programma waren daar niet van op de hoogte. Daarom zijn kapster-visagiste Channah en personal trainer Quentin per direct naar huis gestuurd.
  2. BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine

    BBC-kij­kers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oe­tan tegen graafmachi­ne

    Televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire van Sir David Attenborough, Climate Change: The Facts. De bekende maker van wildlifedocumentaires luidt daarin de noodklok. Het gaat veel beroerder met onze planeet dan we denken. Eén beeld - een al wat ouder ingepast fragment - bleef de vele kijkers duidelijk bij: die van de orang-oetan, zittend op een boom, vechtend tegen een graafmachine die zijn leefomgeving bedreigt.