Volledig scherm
Katy Perry en de bewuste 'blackface'-schoenen. © Getty/Katy Perry

Katy Perry haalt schoenen uit de rekken na blackface-kritiek

Katy Perry haalt enkele producten van haar kledinglijn uit de rekken omdat ze felle kritiek ontving van de zwarte gemeenschap. Het gaat om een paar zwarte schoenen met een gezicht. De grote ogen en rode lippen zouden doen denken aan de racistische blackface-karikatuur.

Blackface is het fenomeen waarbij blanke mensen hun gezicht zwart verven om op zwarte mensen te lijken. Het gebruik stamt uit het theater en wordt vandaag de dag gezien als extreem beledigend. 

De schoenen van Katy Perry zullen dus uit het aanbod verdwijnen. Het gaat om de modellen ‘Ora Face Block Heel Sandal’ (met hak) en ‘Rue Face Slip On Loafers’ (zonder hak). De zwarte schoenen hadden een beige tegenhanger, maar ook die wordt uit de rekken gehaald. In totaal werden de schoenen in negen kleuren uitgebracht.

In een statement laat Perry weten dat ‘het nooit de bedoeling was om mensen pijn te doen’. ,,De schoenen bestonden in vele kleuren en waren bedoeld als een knikje naar moderne kunst en het surrealisme. Toen het mij duidelijk werd gemaakt dat ze geassocieerd werden met blackface, vond ik dat heel jammer, want dat was uiteraard niet onze bedoeling. We hebben ze meteen uit productie gehaald.” 

Gucci

De controverse komt er na een soortgelijk incident met modemerk Gucci, eerder deze maand. In de hals van de zwarte wollen trui die het bedrijf op de markt bracht, zat een soort mondopening met een rode rand, waarmee de illusie van roodgeverfde lippen werd gegeven. . ,,Verschrikkelijk ongepast!” klonk het meteen op sociale media. ,,Dit is gewoon blackface. Als iconisch modebedrijf zou Gucci veel origineler en gevoeliger moeten zijn dan dit.” De bewust trui is ondertussen ook uit de winkels verwijderd.

Volledig scherm
Zowel de beige als zwarte schoenen verdwijnen uit het aanbod. © Dillard's
Volledig scherm
De sandalen met hak. © Dillard's
 1. Kim Kardashian onder vuur omdat ze dochter Chicago (1 jaar) met slang laat spelen

  Kim Kardashian onder vuur omdat ze dochter Chicago (1 jaar) met slang laat spelen

  Een nieuw filmpje van realityster Kim Kardashian zorgt voor heel wat beroering op sociale media. Dochtertje Chicago (19 maanden oud) heeft een korenslang om haar nek en houdt kop en staart in haar handjes vast. Het meisje geniet en maakt dat ook duidelijk met wilde handbewegingen. Kim is duidelijk trots op haar dochtertje, en schreef bij het filmpje: ,,Mijn moedige meisje”, maar niet iedereen is zo blij met de beelden.
 2. Liefdesverdriet Thomas verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens intieme date
  Temptation Island

  Liefdesver­driet Thomas verdwijnt als sneeuw voor de zon tijdens intieme date

  Het was de kijkers van Temptation Island al duidelijk dat Yasmin helemaal klaar was met Thomas, maar vandaag moest Thomas daar zelf nog met zijn eigen ogen achter komen. Net nadat hij wakker was, ging het fotolijstje af waarin hij te zien kreeg hoe zijn vriendin met verleider Stuwey zoende. Dat leek in eerste instantie als een mokerslag binnen te komen, maar tijdens zijn date met Daniëlle was hij het voorval alweer vergeten en kon hij zijn handen niet van haar af houden.