Kijkers woedend over ‘laffe’ laatste vraag voor hoofdprijs Per Seconde Wijzer

videoKijkers van kennisquiz Per Seconde Wijzer spuwen op Twitter massaal hun gal over de laatste vraag die een kandidaat moest beantwoorden in de live-uitzending van vanavond. Jeroen Meerwijk (28) uit Arnhem haalde de vierde ronde in de categorie Sport maar zag de hoofdprijs van 7.550 euro aan zijn neus voorbijgaan door geluidsfragmenten van artiesten die ooit optraden tijdens de American footballfinale Superbowl.

Meerwijk moest alle negen fragmenten goed hebben om het geldbedrag mee naar huis te kunnen nemen, maar herkende slechts enkele artiesten. De twee jokers die hij nog kon inzetten, mochten niet baten. ,,Het is niet anders’’, verzuchtte de twintiger sportief. De vraag van presentator Erik Dijkstra over hoe hij zich voelde, beantwoordde de oorspronkelijk uit Hengelo afkomstige kandidaat met een kort ‘beroerd’.

Imagoschade

Kijkers reageerden woedend op die afloop. Het programma was zelfs trending topic. ‘BNNVARA denkt 7.000 euro te besparen, maar lijdt nu vele tonnen imagoschade. Zelden was Twitter het zo eens. ‘Lees de hashtag #persecondewijzer', schreef iemand. ‘Bezuinigingen bij de NPO: #persecondewijzer komt met een muziekvraag in Sport om geen €7500,- te hoeven betalen’ twitterde een ander. 

Het regende termen als ‘pure diefstal’, ‘rotstreek’, ‘laffe streek’, ‘misselijkmakende misstap!’ ‘onsportief’, ‘volkomen belachelijk’ en ‘schandalig’. Sommige kijkers noemden de gang van zaken ‘een dieptepunt in de geschiedenis van Per Seconde Wijzer’ en enkelen verklaarden hun lidmaatschap van de BNNVARA op te zullen zeggen. 

Veel van de mensen die reageerden, pleitten voor een herkansing met sportvragen voor de gesneuvelde kandidaat. Meerwijk was volgens hen een topkandidaat die ‘echt alles’ wist over sport en met elf jokers de vierde ronde om de 7.550 euro ‘aandurfde’.

Andere invalshoek  

De eindredacteur van Per Seconde Wijzer  vindt het ‘sympathiek’ dat kijkers zo meeleven met een kandidaat maar noemt de gang van zaken in de laatste ronde niet uitzonderlijk. ,,Spelers krijgen vaker muziekvragen in de vierde ronde. Daar proberen we altijd een leuke en net iets andere invalshoek te zoeken’’, zegt Bart Oenema.

Zo bestond de slotronde in de categorie geschiedenis volgens hem ook uit een liedjesvraag en zaten in andere categorieën ook slotvragen over de Olympische Spelen en stadionliedjes. ,,Pauzeacts krijgen altijd veel aandacht in de media waardoor onze kandidaten er ondanks hun favoriete categorie wél van op de hoogte kunnen zijn.’’

Oenema vindt het ‘ontzettend sneu’ en ‘heel zuur’ dat Jeroen Meerwijk afviel in de laatste ronde. ,,Want het is natuurlijk veel leuker als iemand aan het eind met het geldbedrag naar huis gaat. Maar dit is wel wat Per Seconde Wijzer Per Seconde Wijzer maakt. Een speler met genoeg jokers en extra tijd weet dat er een vraag met een knipoog komt die verder van zijn of haar favoriete categorie ligt. It's all in the game.’’

Qmusic-dj's Mattie en Marieke belden vanochtend met Meerwijk. Bekijk het fragment hierboven.

Jeroen Meerwijk tijdens de vierde en laatste ronde.
Volledig scherm
Jeroen Meerwijk tijdens de vierde en laatste ronde. © Screenshot tvblik.nl