Volledig scherm
Eus en Lee Towers © Omroep MAX

Lee Towers raakt kijkers in Sterren op Het Doek: ‘Liefdevol naar iéder mens’

De laatste aflevering van Sterren op het Doek liet twitterende kijkers gisteravond diep geroerd achter. Ruim 850.000 mensen zagen een openhartige Lee Towers, die zich volledig openstelde voor presentator Özcan Akyol. Hij vertelde dat hij het gevoel heeft dat hij zijn eigen vader heeft gerehabiliteerd en legde uit waarom hij bij zijn optredens iedereen een hand geeft, van schoonmaakster tot beveiliger. ‘Mooie en wijze woorden van Lee Towers.’

In ‘zijn’ Ahoy ging Lee Towers, die eigenlijk Leen Huijzer heet, in gesprek met Özcan Akyol, terwijl de schilders de eerste schetsen van hem maakten. Hij vertelde over zijn jeugd en dat hij uit een arm gezin kwam. ,,Als je voor een dubbeltje bent geboren, dan moet je je schikken in je lot. Ik voelde dat als vernederend en traumatisch. Ik had vier broers en nog een oudste zus en wij hebben geleerd met elkaar te overleven.”

Een van zijn broers had talent genoeg om te gaan studeren, maar dat ging niet. ,,Waar moesten we dat van betalen? We hadden geen geld. We waren al blij dat we vijftien werden, want dan gingen we centjes verdienen. Dan konden we onszelf ook bedruipen. Op die manier hebben we geleerd te overleven. Dat vervult ons nog van trots.”

Pokkenherrie

Wat Lee ook trots maakt, is dat hij 51 keer in Ahoy heeft gestaan. ,,Ik heb het gevoel dat ik mijn vader gerehabiliteerd heb. We hadden niks, we waren arm. Nu kan ik erop terugkijken: als hij het kan zien, zou hij trots zijn op me. Terwijl ’ie niks met mijn muziek had, pokkenherrie vond hij dat. Ga maar een vak leren, dan kan je geld verdienen, zei hij.”

Later in de aflevering legde de 73-jarige zanger uit waarom hij altijd iedereen begroet. ,,Omdat je vroeger genegeerd werd. Wat heel veel mensen vergeten, die gala's die ik hier in Ahoy gedaan heb. Daar ben ik trots op. En de ketting die is zo sterk als de zwakste schakel. Als die schoonmaker het niet schoonmaakt, dan wordt het ook een zooitje. Zo kan je nog oneindig verder. Van mij kregen ze allemaal – zonder uitzondering – een hand of een knuffel.”

Zijn woorden raakten talloze kijkers thuis. Er volgen honderden reacties en het programma Sterren op het Doek was zelfs enige tijd nummer één trending topic op Twitter. Zo schreef iemand: ‘Leen steelt een beetje m'n hart. Wat een fijne, oprechte, goede man met een lief hart.’ Weer iemand anders stelde: ‘Mooie wijze woorden van Lee Towers.’ Het is maar een greep uit de vele reacties: