Limburgers teleurgesteld na mislopen Songfestival

videoOndanks een uitgekiende campagne is het Maastricht toch niet gelukt om het Eurovisie Songfestival binnen te slepen. De Limburgers zijn teleurgesteld, maar houden hun hoofd fier omhoog.

,,We zijn het niet geworden, heel teleurstellend’’, zei de Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn-te Strake. Ze heeft nog niet gehoord waarom de stad is afgevallen. MECC-directeur Rob van de Wiel geeft toe: ,,Ik heb zojuist een traantje weggepinkt.’’ Hij heeft nog geen tweede-stad-complex: Maastricht verloor eerder al van Leeuwarden, in de race om Culturele Hoofdstad. ,,Ik sta er vandaag ook bij stil welke steden we allemaal áchter ons hebben gelaten. Dat zijn er ook heel wat’’, doelend op Arnhem, Den Bosch en Utrecht.

Hoewel André Rieu natuurlijk graag had gezien dat het Eurovisiesongfestival zou neerstrijken in ‘zijn’ Maastricht, gunt hij het Rotterdam ook. ,,Het is natuurlijk jammer voor onze stad dat het Eurovisiesongfestival niet naar Maastricht komt, maar mijn orkest en ik zijn sowieso heel trots op het feit dat het naar Nederland komt”, laat de violist weten.

Rieu feliciteert de havenstad, waar het liedjesspektakel in Ahoy plaatsvindt, dan ook met de overwinning. ,,We wensen Rotterdam van harte dat het een geweldig muzikaal feest voor de hele wereld wordt. Muziek verenigt mensen!”

Quote

We wensen Rotterdam van harte dat het een geweldig muzikaal feest voor de hele wereld wordt.

André Rieu, Violist

Toine Scheerens, voorzitter Samenwerkende Hotels Maastricht (Sahot) reageert bij De Limburger teleurgesteld maar ziet ook lichtpuntjes: ,,Ik zat op het strand in Spanje toen Rob van de Wiel van het MECC me belde. Dit is natuurlijk ongelofelijk veel pech, maar we hebben twee maanden lang voor heel goede Maastricht-pr gezorgd. Die extra focus voor het congrescentrum levert misschien extra congressen op, wat weer goed is voor de hotels.’’

Khanny Jongen, voorzitter Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Maastricht, eveneens tegen de krant: ,,Ik ben eigenlijk even blij als wanneer Maastricht gewonnen had. De afgelopen maanden is er een geweldige samenwerking in de stad ontstaan. We hebben elkaar heel goed leren kennen, je weet nu precies wie je bij welke organisatie kunt aanspreken. Daardoor kunnen we veel voor de stad betekenen. Er is geen wij/zij meer, maar ons. Het gevoel: je begrijpt elkaar. Ja, er is zelfs een soort vriendschap ontstaan.’’

Lichte voorkeur

Maastricht voerde assertief de strijd, die al begon voordat Duncan Laurence na zijn overwinning in Tel Aviv zijn eerste slok champagne dronk. De stad liet direct weten beschikbaar te zijn als ‘gaststad’. Met wereldberoemd artiest André Rieu als ambassadeur, en met het Verdrag van Maastricht een belangrijke plek in de Europese historie. Een intieme, compacte stad, wat de sfeer ten goede zou komen. Om niet te spreken over de (naar verluidt) riante bijdrage die de Limburgse stad (en de provincie) zou bijdragen. Niet vreemd dat de EBU, de internationale organisatie achter het Songfestival, in eerste instantie een lichte voorkeur voor de Limburgse hoofdstad koesterde.

Maastricht heeft het de European Broadcasting Union dan ook ontzettend moeilijk gemaakt, zegt EBU-topman en songfestivalbaas Jon Ola Sand. ,,We bedanken alle Nederlandse steden die zich hebben aangeboden als gaststad voor het Eurovisiesongfestival 2020. In het bijzonder Maastricht, waarvan het voorbeeldige en warme bidbook de beslissing uiteindelijk ontzettend moeilijk maakte.’’

Ook Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, benadrukt dat de keuze niet makkelijk was. ,,We willen Maastricht én de provincie Limburg bedanken voor hun energie, enthousiasme en gastvrijheid in de afgelopen periode. Maastricht heeft laten zien dat het een stad is waar het Eurovisie Songfestival enorm leeft en we willen de stad dan ook graag betrokken houden bij het evenement in mei volgend jaar.’’

Valkuilen

Toch mocht het niet baten: de EBU, die op advies van de organiserende NPO en omroepen NOS en AvroTros de stad kiest, koos toch voor Rotterdam. Want met congrescentrum MECC had Maastricht ook de mindere muziektempel in huis. Er was flink wat kunst- en vliegwerk nodig geweest om bijvoorbeeld aan het aantal benodigde zitplaatsen te voldoen. En het enthousiasme ten spijt: MECC is compleet onervaren in het organiseren van dit soort evenementen, een gigantisch productioneel circus voor de ogen van miljoenen toeschouwers over de hele wereld. Bovendien maakt Maastrichts ligging het transport van deelnemers, materiaal én fans tot een flinke logistieke klus.

Door een technische fout stond de uitslag woensdag al even online. Op de website van het evenement was een pagina aangemaakt waarin Rotterdam werd genoemd als locatie voor het festival. De Engelse Songfestivalwebsite Eurovoix vond de pagina en zag ook dat er geen evenement was voor Maastricht. Die pagina kwam pas later online. 

Andre Rieu had gehoopt op een Songfestival in Maastricht.
Volledig scherm
Andre Rieu had gehoopt op een Songfestival in Maastricht. © ANP
Rob van de Wiel, directeur van congrescentrum MECC tijdens het bezoek van een delegatie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
Volledig scherm
Rob van de Wiel, directeur van congrescentrum MECC tijdens het bezoek van een delegatie van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). © ANP