Meghan Markle en prins Harry met hun zoontje Archie.
Volledig scherm
Meghan Markle en prins Harry met hun zoontje Archie. © EPA

Meghan tijdens Britse mediastorm zonder Harry terug naar baby Archie in Canada

Meghan Markle (38) is slechts twee dagen na de bekendmaking dat zij en haar man prins Harry (35) een stap terug doen als leden van het Britse koningshuis teruggevlogen naar Canada. Hun zoon Archie was daar achtergebleven, zegt een woordvoerder van de familie.

Verschillende Britse kranten schrijven dat ze vanochtend op het vliegtuig is gestapt richting Canada. De hertog en hertogin van Sussex waren de laatste zes weken van 2019 al in Canada voor een lange vakantie. Ze kwamen terug naar Groot-Brittannië, maar lieten hun zoontje bij een oppas achter. ,,Omdat Meghan wist dat ze snel zou terugkeren’’, aldus Britse media. 

Harry is in het Verenigd Koninkrijk om met zijn familie te praten over de beslissing om deels terug te treden. Koningin Elizabeth probeert met andere leden van het koningshuis een passende oplossing te vinden. Harry en Meghan hadden hun besluit niet van tevoren overlegd met de koninklijke familie.

Het gerucht dat het koppel graag naar Noord-Amerika zou verhuizen deed al langer de ronde, maar nu lijkt Meghan die droom dus ook echt na te jagen.

Verbazend

Royalty-experts ter plaatse noemen de nieuwe ontwikkelingen ‘ronduit verbazend’. ,,Na zes weken afwezigheid laat ze een spreekwoordelijke bom vallen op het land, om daarna na amper twee dagen weer te vertrekken. Dat is ongezien en eigenlijk ook ongehoord.’’

Gisterenavond nog gaf koningin Elizabeth II haar familie de opdracht om een oplossing te zoeken voor haar kleinzoon en zijn vrouw. Een manier waarop ze de meeste van hun koninklijke taken kunnen laten vallen, zonder al te permanent uit de familie te stappen. Meghan bleef niet wachten op het antwoord.

Uit zijn leven wissen

Prins Harry, daarentegen, moet nu samen met zijn vader Charles en zijn broer William uitdokteren hoe ze de situatie werkbaar kunnen houden voor alle betrokken partijen. Hun koninklijke status volledig laten vallen is namelijk geen optie. ,,Hij kan niet opeens ‘meneer Harry Wales’ worden’’, verklaart de Britse royalty-expert Dickie Arbiter. ,,Hij blijft de kleinzoon van de koningin én de zoon van de toekomstige koning. Hij kan dat erfgoed niet uit zijn leven wissen, zo werkt het nu eenmaal niet.’’