Volledig scherm
Patricia Paay. © ANP Kippa

Patricia Paay hoeft ‘geleende’ 93.000 euro niet terug te betalen

updatePatricia Paay hoeft de volledige 93.000 euro niet terug te betalen dat ze van het bedrijf Osuro kreeg. Ook van de laatste 10.000 euro heeft de onderneming niet kunnen aantonen dat de diva hier geen recht op had. Osuro beweerde eerder dat het om een lening ging, maar slaagde er niet in dit te bewijzen. De rechtbank in Zeeland-West-Brabant bepaalde vandaag derhalve dat het om een gift ging. 

De zangeres, die momenteel in een zorghotel verblijft na een val van de trap, laat via haar juridisch adviseur weten ‘erg blij’ te zijn met het vonnis. Osuro overweegt een hoger beroep in de zaak. Dat heeft hun advocaat woensdag laten weten. ,,Wij gaan het vonnis bestuderen om te bepalen of hoger beroep wordt ingesteld”, aldus de raadsheer. ,,In een hoger beroep is het mogelijk om alle vorderingen opnieuw aan de orde te laten komen en om zo nodig in één keer nader bewijs te leveren van alle vorderingen.”

Osuro gaf in de periode dat het bedrijf werd geleid door een goede vriend van Paay, Robbert Rijsbergen, flinke bedragen aan haar waarmee ze onder meer een auto aanschafte en rekeningen betaalde. Ook stuurde de zangeres facturen door die Osuro dan betaalde. De tv-persoonlijkheid zou vanaf 2015 verschillende bedragen van het bedrijf hebben ontvangen. Nadat Rijsbergen in 2017 als directeur aan de kant was gezet, ontdekte zijn zoon (met wie hij in onmin leeft, red.) in totaal 1,75 miljoen euro aan dubieuze betalingen in de bedrijfsadministratie. 

Patricia bleef volhouden dat het ging om een gift, maar Osuro zei dat het om een lening ging en stapte naar de rechter. Die oordeelde dat voor een bedrag van 83.000 euro niet voldoende was aangetoond dat Patricia het zou moeten terugbetalen. Wel kreeg het bedrijf nog de kans om voor het resterende bedrag bewijzen aan te leveren. Daarvan is dus nu dus ook besloten dat Patricia het geld mag houden.

Orde op zaken

Sinds het vertrek van Robbert Rijsbergen bij Osuro probeerde zijn zoon financieel orde op zaken te stellen, onder meer door onderzoek te laten doen naar een groot aantal niet verklaarde betalingen in 2015 en 2016. Een deel van het geld bleek te zijn gebruikt voor betalingen aan goksites. Of de vordering op Paay onderdeel was van het financieel opschonen van het bedrijf, is onduidelijk.