Volledig scherm
Patricia Paay en haar man Robbert Hinfelaar. © BRUNO PRESS

Patricia Paay mag bijna 100.000 euro aan giften misschien toch houden

updateHet Leiderdorpse bedrijf Osuro Holding, dat geld terugeiste van tv-persoonlijkheid Patricia Paay,  ziet voorlopig af van verdere juridische stappen tegen haar. De firma wilde circa 93.000 euro terug van de oud-zangeres omdat het om geleend geld zou gaan. De rechtbank oordeelde recent al dat van 83.000 euro niet hoefde te worden aangetoond dat het géén gift was. Van 10.000 euro mocht Osuro nog bewijzen aandragen dat het om een lening ging. Maar daarvan ziet het bedrijf nu met een slag om de arm af, meldt de rechtbank in Breda.

Osuro gaf in de periode dat het bedrijf werd geleid door een vriend van Paay flinke bedragen aan haar waarmee ze onder meer een auto aanschafte en rekeningen betaalde. Ook stuurde de zangeres facturen door die Osuro dan betaalde. Formeel moet de rechtbank nog uitspraak doen over het geschil tussen het bedrijf en Paay , maar nu al staat vast dat de voormalige zangeres de volledige 93.000 euro waarschijnlijk mag houden. Tenzij Osuro in beroep gaat. En de kans daarop is volgens de advocaat van het bedrijf aanwezig. 

Patricia Paay heeft altijd ontkend dat ze geld leende bij Osuro.  Volgens Paay was zij bevriend met de voormalig bestuurder van het bedrijf en hielpen zij elkaar op financieel gebied. De tv-persoonlijkheid zou vanaf 2015 verschillende bedragen van Osuro hebben ontvangen, het bedrijf dat is opgericht door haar goede vriend Robbert Rijsbergen. Nadat hij in 2017 als directeur aan de kant was gezet, ontdekte zijn zoon (met wie hij in onmin leeft, red.) in totaal 1,75 miljoen euro aan dubieuze betalingen in de bedrijfsadministratie. Volgens de zoon heeft Paay in totaal 93.000 euro van Osuro ontvangen.

Sinds het vertrek van Robbert Rijsbergen bij Osuro probeerde zijn zoon financieel orde op zaken te stellen, onder meer door onderzoek te laten doen naar een groot aantal niet verklaarde betalingen in 2015 en 2016. Een deel van het geld bleek te zijn gebruikt voor betalingen aan goksites. Of de vordering op Paay onderdeel was van het financieel opschonen van het bedrijf, is onduidelijk.

Advocaat

De advocaat van Osuro liet vandaag aan deze site weten dat de zaak nog geen gelopen race is. Hoewel het bedrijf geen bewijzen zal aandragen voor de 10.000 euro, zijn verdere juridische stappen tegen Patricia Paay zeker niet uitgesloten. ,,Nergens is uitgemaakt dat wordt afgezien van verdere juridische stappen of dat de gelden definitief mogen worden behouden”, aldus advocaat Stefan Campmans van Osuro. ,,Zodra een definitieve beslissing van de rechtbank beschikbaar is, zal cliënt overwegen om tegen de integrale beslissing hoger beroep in te stellen, waarin alle vorderingen opnieuw aan de orde kunnen komen en over alle vorderingen bewijslevering nog mogelijk is.”

Beslag

Recent werd duidelijk dat Osuro, als extra drukmiddel om de bijna één ton terug te krijgen, met goedkeuring van een rechter beslag had laten leggen op de momenteel te koop staande woning van Patricia Paay (70) in het Brabantse Wernhout. Het pand, waar Paay woont met haar echtgenoot Robbert Hinfelaar, wordt aangeboden voor 275.000 euro. De directeur van Osuro bevestigde eerder de vordering en openstaande schuld, maar wilde verder geen toelichting geven. 

Rechtszaken

Patricia Paay, die haar huis nog niet heeft verkocht, is de laatste jaren vooral in het nieuws vanwege rechtszaken. Zo legde ze enorme schadeclaims neer bij onder meer website GeenStijl en bij Johan Vlemmix, die het plan had sekspoppen van Paay op de markt te brengen. De rechter wees veel kleinere bedragen toe dan ze had geëist: GeenStijl moet 30.000 euro betalen en Vlemmix 2000 euro, plus proceskosten. Laatstgenoemde zag uiteindelijk af van een hoger beroep tegen de opgelegde straf. Hij trof recent een schikking met Paay, die ook nog een juridisch gevecht voerde met een voormalig zakenpartner over haar bijdrage aan een pantylijn onder haar naam. In die zaak claimde ze meer dan een ton aan misgelopen inkomsten, maar ze verloor.