Jeroen Pauw.
Volledig scherm
Jeroen Pauw. © ANP Kippa

Pauw past voor vervanging Jinek, NPO komt met nieuw duo

Jeroen Pauw zal in januari niet de plek van Eva Jinek innemen met zijn late night talkshow op NPO 1. De publieke omroep wil in die maand een geheel nieuw actualiteitenprogramma lanceren. Het beoogde presentatieduo: Fidan Ekiz en Tijs van den Brink. Dat vertellen ingewijden aan deze site.

De publieke omroep is druk bezig met het oplossen van een crisis in talkshowland. Onlangs werd bekend dat Eva Jinek met haar late night programma verhuist van NPO 1 naar RTL 4. Ze presenteert daar begin januari haar eerste aflevering, precies op het moment dat ze eigenlijk (nu ex-)collega Jeroen Pauw zou aflossen. 

De NPO en Pauw gingen vervolgens in gesprek over het verlengen van zijn talkshow met enkele maanden. Dat gaat niet gebeuren, vertellen insiders. Pauw is een deel van zijn redactie kwijt; dat besloot met de talkshowkoningin mee te verhuizen naar RTL 4. Een andere reden is dat de NPO op zijn beurt per januari een nieuw discussieprogramma op de buis wil brengen. Of Pauw - die niet bereikbaar was voor commentaar - überhaupt nog terugkeert op de late avond, is nog onderwerp van discussie. 

Ekiz & Van den Brink

In een moordend tempo wordt daarom gezocht naar een nieuwe talkshow op NPO 1. Het beoogde duo: documentairemaakster en columniste Fidan Ekiz (ook bekend van De Nieuwe Maan op NPO 2) en EO-presentator Tijs van den Brink (Adieu God). Hij is geen onbekende in het veld, hij presenteerde jarenlang (tot eind 2014) een talkshow met Andries Knevel. 

De handtekeningen staan volgens bronnen nog niet op papier. Ekiz en Van den Brink maken nog eerst een proefaflevering. Ook zouden andere duo's worden getest. Jort Kelder is gepolst, evenals Özcan Akyol. Die laatste is meermaals gevraagd, maar sloeg het aanbod definitief af. 

De onrust in talkshowland is dan nog niet voorbij. Een belangrijke reden voor Eva Jinek om te kiezen voor RTL 4 is het salarisplafond (de balkenendenorm) bij de publieke omroep. Ook DWDD-coryfee Matthijs van Nieuwkerk zou om die reden ernstig overwegen de NPO te verlaten. 

De presentator, die vorig jaar 363.000 euro salaris verdiende, moet volgend jaar - wanneer zijn contract met BnnVara afloopt - terug naar die norm van 194.000. Het zou een breekpunt zijn. Bij een commerciële zender zou hij met gemak drie keer zoveel kunnen verdienen.