Volledig scherm
© ANP (montage)

Rik van de Westelaken: Jaarlijkse pride blijft nodig voor homo-emancipatie

Rik van de Westelaken (47) beschouwt de jaarlijkse Canal Parade in de grachten van Amsterdam tegenwoordig als één groot feest, maar toen hij zelf net uit de kast kwam vond hij de uitbundige botenparade voor zichzelf ook confronterend. Toch blijft de jaarlijkse happening broodnodig voor de homo-emancipatie, betoogt de presentator.

Volledig scherm
Ellie Lust © ANP Kippa

,,In de 22 jaar dat de pride (morgen in Amsterdam, red.) bestaat ben ik er denk ik al vijftien keer op een of andere manier bij. Ik beschouw de pride als het vieren van de vrijheid en sta jaarlijks met vrienden langs de kant of op een bootje om de voorbijvarende boten toe te juichen", vertelt Rik, die dit jaar samen met Ellie Lust voor het eerst de tv-registratie van de botenparade presenteert.

In de beginjaren moest Rik van de Westelaken wennen aan de parade van uitgedoste en schaarsgeklede homo's en lesbiennes. ,,Je wordt als zoekende jongere geconfronteerd met allerlei subculturen die heel uitbundig hun seksualiteit vieren, terwijl ik zelf nog bezig was met de stap van hetero naar homo. Je bent nog bezig met de kat uit de boom te kijken en vraagt je af 'hé, hoor ik hierbij? Is dit mijn clubje?' Je moet jezelf na een coming out opnieuw ontdekken en je eigen pad vinden, dat is niet altijd eenvoudig."

Rik hamert op het belang en de noodzaak van de parade, die dit jaar in het teken staat van mensenrechten overal ter wereld.  ,,Zolang kinderen gepest worden om hun geaardheid en homo's op straat in elkaar worden geslagen en er landen zijn waar homoseksualiteit strafbaar is, laten wij zien dat LHBTI's er mogen zijn en dezelfde rechten hebben", zegt Rik.  ,,Homo-emancipatie blijft belangrijk, we zijn er nog niet. Dat dachten ze misschien in de jaren zestig en zeventig, maar kennelijk wordt homoseksualiteit nog steeds niet door iedereen geaccepteerd."

Compilatie

Ellie Lust en Rik van de Westelaken doen dit jaar voor het eerst voor AT5 en AVROTROS verslag van de Canal Parade tijdens Pride Amsterdam. Het gelegenheidsduo volgt de naar RTL vertrokken presentator Art Rooijakkers op, die afgelopen jaren met cabaretier Richard Groenendijk de voorbijvarende boten becommentarieerde. Rik verzorgt de centrale presentatie, terwijl Ellie meer kan vertellen over de deelnemers. ,,Tussendoor ontvangen we gasten. We maken een dubbele uitzending. Naast een live-verslag voor AT5 en de website van NPO maken we een compilatie die zaterdag om 22.00 te zien op NPO 3."

De presentator bereidt zich grondig voor.  ,,Wat zijn nieuwe elementen, welke boten zijn bijzonder en welke thema's spelen er? Persoonlijk vind ik de Iraanse boot bijzonder, die nu echt mee gaat varen met Iraanse vluchtelingen. In eigen land kunnen ze worden opgehangen voor hun geaardheid. Ik kijk ook uit naar de boot van de KNRB, de roeibond. Veel sportbonden associëren zich liever niet met de canal parade, maar de roeibond doet dat als enige wel en dat vind ik moedig."

Eleni Foureira vaart zaterdag mee op de songfestivalboot van AVROTROS. De Griekse zangers, die op de boot zal optreden, vertegenwoordigde dit jaar Cyprus op het Eurovisiesongfestival en veroverde een tweede plaats achter winnares Netta Barzilai.

 1. Presentatrice diep door het stof na belachelijk maken prins George (6) vanwege ballet
  UPDATE

  Presenta­tri­ce diep door het stof na belache­lijk maken prins George (6) vanwege ballet

  Good Morning America-presentatrice Lara Spencer (50) heeft zich de woede van duizenden kijkers op de hals gehaald na het publiekelijk belachelijk maken van prins George, de derde in lijn voor de Britse troonopvolging. Spencer barstte gisteravond in lachen uit toen ze onthulde dat de 6-jarige zoon van William en Kate Middleton balletlessen gaat volgen. ,,Jongetjes uitlachen omdat ze dansen, dat is zo triest!”
 2. Dit gebeurde er toen Kanye West de Video Music Awards bestormde: ‘Pink gaf hem op zijn donder’

  Dit gebeurde er toen Kanye West de Video Music Awards bestormde: ‘Pink gaf hem op zijn donder’

  Het is intussen één van MTV’s meest iconische momenten. Kanye West liet zich in 2009 tijdens de uitreiking van de Video Music Awards (VMA’s) niet bepaald van zijn beste kant zien. De zanger - die bekend staat om zijn grootspraak en arrogante houding - bestormde tijdens de speech van Taylor Swift het podium en schreeuwde dat volgens hem de verkeerde artieste de trofee gewonnen had. Nu, tien jaar na het bewuste moment, komt eindelijk aan het licht wat er zich daarna afspeelde.