Volledig scherm
PREMIUM
Roger Waters Us + Them. © Trafalgar Releasing

Roger Waters: Traditionele media vertrouw ik niet, zelfs de BBC niet

Voor de filmversie van zijn concertenreeks Us and Them koos Pink Floyd-oprichter Roger Waters (76) het concert in het Amsterdamse Ziggodome. Het resultaat is een film in de vorm van een vlammend muzikaal en politiek pamflet. ,,Ik ben soms bang dat ik Amerika niet meer in mag.’’

Roger Waters oogt ondanks zijn leeftijd van 76 jaar onvermoeibaar en strijdbaar. De bassist en medeoprichter van Pink Floyd praat op de dag van de wereldpremière van zijn concertfilm Us and Them op het Filmfestival van Venetië alsof hij iedereen die hem aanspreekt wil overtuigen dat de wereld naar de verdoemenis gaat. En ook nog in rap tempo.

,,Ik wil niet overkomen als een onheilsprofeet, maar ik maak mij meer dan ooit grote zorgen over welke wereld wij voor onze kinderen achterlaten’’, vertelt de rockmuzikant in het Excelsior Hotel op het Lido. Hij kan er uren over praten. En soms doet hij dat ook.

Noem een willekeurig land – Brazilië, Italië, Mexico, Israël, de Weimarrepubliek van Duitsland - en Waters somt als een politiek commentator precies op wat er in zijn ogen mankeert aan de lokale verhoudingen. Zijn algemene conclusie: de wereld wordt geregeerd door gevaarlijke malloten die hun onderdanen tegen elkaar opzetten. ,,Dat moet zo snel mogelijk veranderen, ander gaat het echt fout’’, zegt Waters strijdvaardig met een gebalde vuist.

Wie de afgelopen jaren een van zijn 156 concerten van de Us and Them-tour heeft bijgewoond weet dat Waters geen blad voor de mond neemt. De twee jaar durende rockmarathon was voor Waters een reis om de wereld. Fysiek kan hij het aan door dagelijks naar de fitness te gaan. ,,Maar mijn hoorvermogen is inmiddels door al die harde muziek wel aangetast. Ik moet oppassen dat ik op het podium mijn evenwicht bewaar en er niet vanaf donder.

  1. Bijna 5000 mensen bellen over eenzaamheid na uitzending Omroep Max

    Bijna 5000 mensen bellen over eenzaam­heid na uitzending Omroep Max

    De live-uitzending van Een tegen Eenzaamheid, woensdag bij Omroep Max, heeft een flinke impact gehad. Bijna 5000 mensen besloten in anderhalf uur tijd de telefoon te pakken en te bellen naar het belpanel. Het was zelfs zo druk dat niet iedereen erdoor kwam en contact kreeg. De gesprekken zorgden voor heftige, ontroerende en soms ook hoopvolle verhalen, zo vertelt Dorine Kettenes van de Luisterlijn. ,,Een man belde op dat hij wel een maatje wilde zijn.”