Volledig scherm
George R.R. Martin. © EPA

Schrijver Game of Thrones is blij dat serie is afgelopen

George R.R. Martin is opgelucht dat de serie Game of Thrones is afgelopen. De schrijver van de boeken waarop de serie is gebaseerd, voelde zich namelijk opgejaagd door de tv-versie van zijn verhaal. Dat vertelt hij in The Guardian. De schrijver moet nog twee boeken uit de reeks afmaken, plus verschillende spin-offs.

Quote

Ik kan nooit meer spontaan een boekwinkel binnenlo­pen

George R.R. Martin

Waar Martin met zijn boeken aanvankelijk voorlag op de televisieserie, werd hij langzaam ingehaald. Het zorgde voor veel druk bij de 70-jarige schrijver. ,,Het was slecht voor me. Waar de serie ervoor had moeten zorgen dat ik sneller zou schrijven, werkte het juist verlammend. Zelfs als ik een goede schrijfdag had - op zo'n dag schrijf ik ongeveer vier pagina's - dacht ik: mijn God, ik moet dit boek afmaken, ik heb maar vier pagina's geschreven in plaats van veertig.”

Martin vertelt dat de serie zijn leven danig heeft veranderd. Hij dankt zijn bekendheid aan de tv-serie, maar denkt tegelijkertijd met weemoed terug aan de periode voor zijn wereldfaam. ,,Ik kan nooit meer spontaan een boekwinkel binnenlopen, terwijl ik daar zoveel plezier aan beleefde", zegt hij. ,,Binnen tien minuten herkent iemand me en staat er een enorme groep mensen om me heen.”

Toch is de schrijver vooral trots op zijn werk. Hij geniet van alle reacties, positief of negatief. ,,Ik ben blij met emotionele reacties. Want daar gaat het om bij fictie: emotie. Fictie moet voelen alsof je deel uitmaakt van dat wat je leest of bekijkt.”

  1. Miley Cyrus verbaast wereld met Pink Floyd-cover in leren outfit: 'Zij heeft mijn depressie genezen’

    Miley Cyrus verbaast wereld met Pink Floyd-co­ver in leren outfit: 'Zij heeft mijn depressie genezen’

    De extravagante Amerikaanse actrice-zangeres Miley Cyrus heeft gisteravond op een festival in Las Vegas vriend en vijand verbaasd door een wel heel verrassende cover uit de hoge hoed te toveren. De goedlachse Hollywoodster koos op het jaarlijkse iHeartRadio Music Festival voor een nummer van Pink Floyd en deed dat helemaal niet onverdienstelijk, stellen critici. ,,Mijn respect voor Miley is gestegen.”
  2. Miljoen kijkers zien 'Beste Zanger' Ruben (21) hele uitzending huilen: 'Kan iemand hem kapotknuffelen?’

    Miljoen kijkers zien 'Beste Zanger' Ruben (21) hele uitzending huilen: 'Kan iemand hem kapotknuf­fe­len?’

    Singer-songwriter Ruben Annink (21) heeft zich gisteravond bij AVROTROS-programma Beste Zangers van zijn meest kwetsbare kant laten zien. De Amsterdammer werd voor het oog van 1,1 miljoen kijkers overmand door emoties door met name de optredens van Floor Jansen en Rolf Sanchez. De NPO1-show is al weken een groot succes en eindigde ook gisteren als derde best bekeken programma van de dag.