Arjen Lubach in Avondshow.
Volledig scherm
Arjen Lubach in Avondshow. © VPRO

Tinnituspatiënt Arjen Lubach gruwelt in Avondshow van aanpak gehoorschade: 'Heel raar’

VPRO-presentator Arjen Lubach heeft woensdagavond in zijn programma De Avondshow hard uitgehaald naar de wijze waarop er in ons land wordt omgegaan met het aanpakken van gehoorschade. De presentator, die zelf al acht jaar aan tinnitus lijdt, vindt dat clubs en kroegen meer hun verantwoordelijkheid moeten nemen om het aantal Nederlanders met gehoorschade terug te dringen. ,,Vooral bij jongeren gaat het steeds vaker mis”, beklaagt Lubach zich in het tien minuten durende item.

11 reacties

  • Dirk hoekert

    5 maanden geleden
    Muziek moet je niet horen maar voelen. Met je kop in de speaker de hele nacht stukgaan op knetterharde teKno is t mooiste dat er is. Vrijwel niemand krijgt tinnitus en zij die er bang voor zijn zetten maar oordoppen op of gaan naar een kabbelend beekje tussen de hertjes zitten. Lubach zijn gejank bezorgt mij ook van alles dus die kijk ik niet meer. Opgelost.
  • Alex Wijn

    5 maanden geleden
    Je kunt je verbazen over dit "convenant". Als er continu 80 db(A) op werk zijn moet de werkgever gehoorbescherming ter beschikking stellen, boven de 80 db(A) is het dragen hiervan verplicht. Bij 85 db(A) moet een actieplan komen, en bij het meten van 87 db(A) binnen in het oor moet onmiddelijk de geluidspegel omlaag. Dit zijn de getallen uit Duitsland, alleen ter vergelijking. De zorgen over 103 db(A) lijkt me terecht. Geef @Luuk Broer gelijk!
  • Luuk Broer

    5 maanden geleden
    Foukje Broer Ik heb al meer dan 10 jaar tinnitus en ik ben van mening dat t geluid / muziek echt wel zachter kan bij oa festivals maar ook sowieso . Alles moet steeds harder , wat is er mis met stilte! Wetgeving moet snel geregeld worden je nachtrust gaat ook verloren door tinnitus : je hoopt nog in slaap te kunnen vallen met dat gepiep . M n sociale leven is ook weinig want je kan niet zomaar ergens in een bar/ café of bios alles is veel te hard qua geluid, waarom?! En wat dacht je van werk ?
  • gerrit de Goeij

    5 maanden geleden
    @ roelofs. Oordoppen zijn de laatste optie. Eerst moet de hoeveelheid geluid beperkt worden, dat is al zo vastgelegd in de arbo wet. Om 103db terug te brengen naar de norm waarbij wettelijk geen gehoorbescherming gedragen dient te worden voldoen de standaard oordoppen niet. Helaas zijn er nog altijd mensen die geld belangrijker vinden als de gezondheid van anderen. Daarom is hier ook wetgeving nodig.
  • Lorenzo Smening

    5 maanden geleden
    @H. Hielkema. Ik heb al mijn leven lang tinnitus. En niet door zelf te kiezen om in een omgeving met harde geluiden te zijn. Nu u weer.
  1. Van Ooijen: Horeca moet aansluiten bij verdrag over gehoorschade, maar ze willen niet
    zorgen om tinnitus

    Van Ooijen: Horeca moet aansluiten bij verdrag over gehoorscha­de, maar ze willen niet

    Om de kans op gehoorschade bij feestvierders zoveel mogelijk te beperken zou de horeca aan moeten schuiven bij het samenwerkingsverbond tussen de overheid en de evenementensector. Dat stelt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) in een reactie op Kamervragen van het CDA, ChristenUnie en PvdA. Van Ooijen kan de horeca daartoe echter niet verplichten, omdat het zogenoemde ‘convenant’ op vrijwillige basis is.
  2. Steeds meer partijen voorstander van zachtere muziek op festivals
    PREMIUM
    gehoorschade

    Steeds meer partijen voorstan­der van zachtere muziek op festivals

    De roep om het geluid op festivals en in discotheken zachter te zetten zwelt nu ook aan binnen de evenementensector. Productiebedrijven, verhuurders van geluid en diverse artiestenkantoren scharen zich achter de oproep van kno-artsen om de decibelnorm te verlagen. Kenniscentrum VeiligheidNL pleit er juist voor om de discussie over gehoor breder te voeren en niet alleen te kijken naar versterkte muziek bij preventie van gehoorschade.