Koos Alberts
Volledig scherm
Koos Alberts © Toonen Wientjens Photography

Toestand Koos Alberts gaat steeds verder achteruit

De toestand van levensliedzanger Koos Alberts (71), die twaalf dagen geleden in het ziekenhuis van Enschede werd geopereerd aan kwaadaardige tumoren in zijn blaas, gaat volgens zijn echtgenote Joke steeds verder achteruit. De Ik verscheurde je foto-vocalist onderging om die reden gisteren een spoedingreep. Hij wordt kunstmatig in slaap gehouden. ,,Ik hoop dat zijn vechtlust hem weer gaat redden.''

Tijdens de eerste operatie op 27 augustus werd de complete blaas van Koos Alberts verwijderd plus diverse uitzaaiingen. Na de ingreep kreeg hij aanvullende behandelingen op de intensive care. Omdat die leken aan te slaan en de zanger weer enigszins opkrabbelde, mocht hij naar een reguliere verpleegafdeling. Volgens zijn vrouw Joke, zo liet ze vanmorgen via Facebook weten, ontstonden vervolgens niet nader te benoemen complicaties. ,,Na een spoedoperatie ligt hij weer op de intensive care. We hopen dat het herstel nu goed op gang gaat komen.''

De dochter van Koos Alberts vertelde onlangs dat haar vader in goede handen is. ,,We hopen natuurlijk het beste voor hem, maar kijken ook nuchter tegen de zaken aan. Je moet met z'n allen door, hoe naar het ook is op dit moment", aldus Christa (50) die rekening houdt met alle omstandigheden. ,,Je houdt, of je wil of niet, toch rekening met het ergste. Wat ellende betreft heeft mijn vader al heel wat meegemaakt. Hij heeft zich er altijd uitgevochten, niet door doemdenken, maar met een enorme levenslust en kracht.'' In juli dit jaar verklaarde de zanger dat hij, als het weer wat beter met hem gaat, toch weer wil optreden.

Koos Alberts zit wegens een dwarslaesie al circa 31 jaar in een rolstoel. Hij kreeg op 29 oktober 1987 een ernstig ongeluk nadat hij, terugkerend van een optreden, achter het stuur van zijn auto in slaap was gevallen. Alberts verving die dag André Hazes die op het allerlaatste moment het optreden had afgezegd. Het voertuig vloog uit de bocht en Alberts werd naderhand enige tijd klinisch dood verklaard. 

Toen hij bijkwam, bleek hij grotendeels verlamd en had hij nog maar één goed functionerende stemband. Na een lange revalidatieperiode verscheen de zanger in 1989 op televisie om vervolgens een jaar later weer in het land op te treden. Jordanees Alberts, getrouwd met Joke, heeft al jaren geen hit meer gehad, maar geldt nog steeds als een populaire Nederlandse smartlappenzanger.

Volledig scherm
© Paul Rapp