Jan-Willem Roodbeen was een van de presentatoren van de Top 2000, jaarlijks te beluisteren op NPO Radio 2.
Volledig scherm
Jan-Willem Roodbeen was een van de presentatoren van de Top 2000, jaarlijks te beluisteren op NPO Radio 2. © ANP Kippa

Top 2000 brengt NPO Radio 2 naar nieuw luistercijferrecord

De Top 2000 bezorgde NPO Radio 2 opnieuw fonkelende luistercijfers. In december (2019) en januari dit jaar noteerde het station een marktaandeel van 19 procent, een record. In dezelfde meetperiode een jaar eerder – het Nationaal Luisteronderzoek (NLO) publiceert altijd een gemiddeld luistercijfer over twee maanden – was dit nog 17,7 procent.

NPO Radio 2 voert de vandaag bekend geworden top 10 van best beluisterde stations aan. Radio 10, de zender van onder andere Gerard Ekdom en Rob van Someren, is in deze lijst de nieuwe nummer 2 met een marktaandeel van 11,3 procent. Net als Radio 2 groeide Radio 10 liefst 1,3 procentpunt. Sky Radio zakte iets weg en is nu (met 9,7 procent) de derde zender van Nederland.

Radio 538 is, ook na het vertrek van dj-koning Edwin Evers ruim een een jaar geleden, Qmusic nog altijd de baas. Evers’ opvolger Frank Dane scoort minder fonkelende cijfers, maar de zender ging altijd uit van een veel forser verlies. De nieuwe luistercijfers laten een marktaandeel van 9,6 procent zien, een bescheiden verlies van 0,5 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder. Qmusic was goed voor 8,5 procent.

De hoogtijdagen van het ooit zo populaire NPO 3FM zijn definitief voorbij. Het nieuwe Serious Request, The Lifeline, tilde de zender niet naar een hoger plan. Het luistercijfer staat op 2,2 procent, dat is zelfs 0,2 procentpunt lager dan een jaar terug. Ook 100% NL en het nostalgiestation NPO Radio 5 doen het beter (met respectievelijk 2,5 en 4,1 procent).