Topdirigent Bernard Haitink (92) overleden
UPDATEDe Nederlandse topdirigent in ruste, Bernard Haitink, is donderdag op 92-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn management.
De dirigentenloopbaan van Haitink begon in de jaren vijftig met de dirigentencursus van de Nederlandse Radio Unie, waarna hij al snel chef-dirigent werd van het Radio Filharmonisch Orkest. Met het Concertgebouworkest in zijn geboorteplaats Amsterdam heeft Haitink een langdurige band. Hij was er chef-dirigent van 1961 tot en met 1988. In 1999 kreeg hij van het orkest de titel van eredirigent.
Dat Haitink in 1956 op 27-jarige leeftijd zijn debuut maakte op de bok van het Concertgebouworkest, was eigenlijk puur toeval. Het Requiem van Cherubini stond op het programma en wegens ziekte van de beroemde Italiaanse dirigent Carlo Maria Giulini was dringend een vervanger nodig. De keus viel op Haitink, die kort daarvoor had laten zien dit stuk te beheersen.
Zijn debuut voor het Concertgebouworkest bleek het begin van een glansrijke carrière. De piepjonge Haitink kreeg lovende recensies. Het bleek ook het begin van een lange relatie met het Concertgebouworkest. In 1959 werd Haitink er samen met Eugen Jochum chef-dirigent toen Eduard van Beinum overleed. Haitink zou 28 jaar als dirigent aan het orkest verbonden blijven, zij het niet altijd in harmonie.
In muzikaal opzicht was Haitink met het Concertgebouworkest echter zeer succesvol. Met dit orkest maakte hij gezaghebbende opnamen van alle symfonieën van Mahler, Bruckner en Beethoven. Het grote publiek leerde Haitink vooral kennen tijdens de kerstmatinees.
Driftkikker
Maar Haitink stond ook bekend als een lastpak. In 1982 dreigde Haitink met opstappen, omdat de geldkraan zou worden dichtgedraaid. ,,Ik ben inderdaad een driftkikker”, liet Haitink zich eens ontvallen. In 1988 ging het opnieuw mis toen Haitink vertrok naar de Royal Opera in Londen en er ruzie ontstond over zijn opvolging als dirigent. Het Concertgebouworkest en Haitink gingen in een vertroebelde sfeer uiteen. De ruzie werd uiteindelijk bijgelegd, maar Haitink bleef lang weg bij het orkest waar hij groot was geworden.
In 1994 keerde hij terug bij het Concertgebouworkest, waarvan hij in 1999 werd benoemd tot eredirigent. Maar Haitink bleef voor dissonanten zorgen. Zo zou in 2006 ter ere van zijn vijftigjarig jubileum als dirigent een nieuwe biografie over hem worden gepresenteerd in het Concertgebouw. Maar de maestro zei niet achter de inhoud van het boek te staan en de uitreiking tijdens het gala ging op de valreep niet door.
In 2014 zorgde Haitink opnieuw voor een relletje toen hij zei nooit meer het Concertgebouworkest te willen dirigeren. Hij voelde zich vernederd, omdat de directie hem naar eigen zeggen ‘totaal heeft genegeerd’ tijdens het 125-jarig jubileum van het muziekpaleis waaraan hij zo lang verbonden was.
In datzelfde jaar was eerder zijn zestigjarig jubileum als dirigent gevierd met een uitvoering in het Concertgebouw.
Internationale successen
Ook in het buitenland boekte Haitink, die onder meer was benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw, gedurende zijn loopbaan veel grote successen met vermaarde orkesten, waaronder het London Philharmonic Orchestra en de Metropolitan Opera in New York. Zelfs op 85-jarige leeftijd dirigeerde hij in 2014 nog tal van internationaal vermaarde orkesten.
In 2019 dirigeerde hij in het Zwitserse Luzern zijn laatste concert, wat live werd uitgezonden op NPO Radio 4. Hij klom voor het laatst de bok op om met de Wiener Philharmoniker het vierde pianoconcert van Ludwig van Beethoven en de zevende symfonie van Anton Bruckner ten gehore te brengen. ,,Ik heb geen zin in al die officiële afscheidsdingen, maar het is een feit dat ik niet meer zal dirigeren’’, verklaarde de maestro toen.
Haitink overleed op donderdag, op 92-jarige leeftijd. Hij is vreedzaam gestorven, thuis in Londen, omringd door zijn vrouw en familie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
BAFTA verdedigt nominatie van alleen witte actrices voor tv-award
De British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) verdedigt het feit dat dit jaar alleen witte vrouwen zijn genomineerd in de categorie Beste Actrice tijdens de BAFTA Television Awards. Directeur Jane Millichip is juist blij met het lijstje omdat dat volledig bestaat uit ‘oudere’ dames, zo vertelt ze aan filmwebsite Deadline. -
Helene Fischer breekt rib en stelt tournee uit
De Duitse zangeres Helene Fischer heeft tijdens de repetities voor haar nieuwe show een rib gebroken. De concerten in Bremen en Keulen van haar nieuwe Rausch Live Tour gaan daardoor niet door. Op Instagram meldt de Duitse superster dat er gezocht wordt naar nieuwe data om de concerten in te halen. -
Dirigent Bernard Haitink (90) voor de allerlaatste keer op de bok
Dirigent Bernard Haitink staat vrijdagavond in het Zwitserse Luzern voor de allerlaatste keer op de bok. De 90-jarige liet eerder dit jaar via de Volkskrant weten zijn baton stilletjes weg te willen leggen.,,Ik heb geen zin in al die officiële afscheidsdingen, maar het is een feit dat ik niet meer zal dirigeren’’, verklaarde de maestro toen. -
PREMIUMANGELA KIJKT TV
NOS geeft zelfs Haitinks afscheid geforceerd politiek correct sausje
Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie. -
PREMIUMGeld & Geluk
Stephanie en zoon Freek: ‘Zijn er 6000 euro per jaar op achteruit gegaan na zijn 18de verjaardag’
Om voor zoon Freek te zorgen, krijgt Stephanie een deel van zijn persoonsgebonden budget. Het geld dat hij met beleggen verdient, zet hij opzij. In deze Mezza-rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk.
-
column
Waarom deze trend op LinkedIn zo irritant is - en wat je beter kan doen
Psycholoog Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: humblebragging -
-
-
met video
Zwaktepunt van koning Willem-Alexander onderzocht: ‘Collectief falen van Rutte en adviseurs’
Experts kraken het gebrek aan weerwoord aan het koningspaar door hun adviseurs en premier Rutte. In het boek Achilleshiel, van politiek koningshuisverslaggever van deze site Jan Hoedeman, spreekt hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’eert, van een ‘collectief falen’. -
PREMIUM
'Meiden mogen later net zo van seks genieten als jongens’
Tijdens de Week van de Lentekriebels, die vandaag op basisscholen begint, horen oudere leerlingen nu ook alles over, jawel, de clitoris. Want die is net zo belangrijk als de piemel, stelt Elsbeth Reitzema.