Dotan Harpenau
Volledig scherm
Dotan Harpenau © ANP Kippa

'Trollenleger Dotan is dodelijk voor zijn carrière'

VIDEOHet nieuws over Dotans 'trollenleger' is als een bom ingeslagen. Fans trekken zijn geloofwaardigheid in twijfel en zijn toe aan antwoorden. Toch blijft het vooralsnog akelig stil vanuit Dotan zelf. Betekent dit het einde van zijn carrière of valt er nog wat te redden? Een aantal kenners schat zijn kansen in.

Quote

Red wat er nog te redden valt

Henkjan Smits
Henkjan Smits
Volledig scherm
Henkjan Smits

Een blamage, zo noemen honderden mensen de onthulling over Dotans trollenleger na een langdurig onderzoek van de Volkskrant. Met emotionele verhalen van fans, bijzondere ontmoetingen en fanatieke aanmoedigingen oogstte Dotan de afgelopen jaren veel lof. De zanger werd op handen gedragen, maar schijn bedriegt. En nu dat nieuws naar buiten is gekomen, willen fans antwoorden. Want hoe écht is de 31-jarige artiest, die eerder nog pleitte voor eerlijkheid, nu eigenlijk? 

Henkjan Smits, voormalig artiest- en reputatiemanager, noemt de zet van Dotan 'oliedom'. ,,Hij is blijkbaar zo onzeker dat hij 140 nepprofielen nodig had om zich goed te voelen", sneert hij. Dat het zo stil blijft vanuit Dotan, kan Smits ook niet begrijpen. ,,Hij had gisteren meteen moeten reageren op het nieuws. De tijd van het stilzitten als je geschoren wordt is voorbij", benadrukt hij meermaals. ,,Hoe langer hij stil blijft, hoe erger het wordt. Mensen gaan daardoor twijfelen aan álles, dus ook aan zijn echtheid." 

Valt er dan nog wel wat te redden of is het tijdperk van Dotan voorbij? Smits reageert: ,,De echte fans zijn je fakkeldragers. Geef ze antwoorden, zorg dat je weer echt wordt. Misschien heeft hij wel een verklaring voor deze ontzettend domme actie, maar spreek dat dan uit. Schuif aan bij talkshows, reageer online en vooral: houd de dialoog. Red wat er nog te redden valt", luidt zijn advies.

Dodelijk

Quote

Dit is dodelijk en kan zeker het einde van zijn carrière betekenen

Erik de Zwart
Erik de Zwart
Volledig scherm
Erik de Zwart © anp

Voor Mister Top 40 Erik de Zwart is het duidelijk: ,,Dit is dodelijk en kan zeker het einde van zijn carrière betekenen. En dan ook nog ontkennen, terwijl alles in zijn richting wijst. Dat is niet fraai", klinkt het niet-begrijpend. ,,Hoge bomen vangen veel wind en daar moet je bestand tegen zijn. Dat was Dotan dus duidelijk niet en daarom gebruikte hij die nepprofielen."

De Zwart, een oude rot in het vak, betwijfelt of dj's überhaupt nog wel Dotans muziek willen draaien. ,,Ook al maakt iedereen daar een andere afweging in. Maar het lijkt me verstandig dat ze Dotans muziek voorlopig even mijden. Laat hem zichzelf eerst bewijzen. Je kunt alles kopen, maar als het niet echt is pikken mensen dat gewoon niet."

Volgens De Zwart moet Dotan eerst eens goed in de spiegel kijken, wil hij weer geloofwaardig overkomen bij zijn fans en in de muziekwereld. ,,Ik denk dat dj's hier zich even niet aan willen branden", stelt hij. Worst-case scenario volgens de Top 40-kenner? ,,Het ergste wat je kan overkomen als artiest: uitgekotst worden door je eigen fans."

Verdacht stil

Quote

Mócht dit waar zijn, dan moet hij hulp gaan zoeken, want dan ben je ziek

William Rutten
William Rutten
Volledig scherm
William Rutten © RV

Sterrenfotograaf William Rutten kon het gisteren amper geloven. ,,En ik wil het eigenlijk ook niet geloven. Ik ken Dotan niet persoonlijk, maar had hem heel hoog zitten. Mede door zijn campagne over echtheid. En dan nog met een stalen gezicht al die BN'ers weten te strikken, hè", legt hij uit. ,,Als hij dit écht heeft gedaan, kan hij mensen nooit meer onder ogen komen. Je kan niet zo slecht zijn", aldus Rutten, die er van overtuigd is dat Dotans carrière dan definitief voorbij is.

Wat Rutten vooral schokt, is het verhaal over de doodzieke Aron Leegwater. Dotan zou hem na afloop van zijn show in een parkeergarage zijn aangeschoten, wat uitmondde in een bijzondere ontmoeting. ,,Het is niet nieuw dat er in de showbizz veel wordt gelogen", verklaart Rutten, die sterren als Beyoncé, Robbie Williams en Justin Timberlake portretteerde in zijn thuisstudio. Rutten doelt op de manager van The Beatles. ,,Die kocht ook singles om bekendheid te vergaren. Maar er zijn grenzen. Dat verhaal over die ernstig zieke jongen vind ik veel te ver gaan."

Hoe ziet Rutten, die al veel sterren heeft zien komen en zien gaan, de toekomst van de Home-zanger voor zich? ,,Ik hoop nog steeds dat er een verklaring voor is, maar het blijft verdacht stil. Dat werkt ook niet mee aan zijn geloofwaardigheid. Mócht dit waar zijn, dan moet hij hulp gaan zoeken, want dan ben je ziek."

'Sock puppetry'
'Sock puppetry' is een bekend online fenomeen. De afgelopen tien jaar kwamen regelmatig zaken aan het licht, waarbij bekende mensen hun eigen pagina op Wikipedia wat oppoetsten. Een bekend voorbeeld in Nederland: op de pagina over prinses Mabel verdween de zin dat ze onjuiste informatie had verstrekt over haar relatie met drugscrimineel Klaas Bruinsma voordat ze met prins Friso trouwde. Dat gebeurde vanuit Huis ten Bosch, waar toenmalig koningin Beatrix woonde.

,,Sock puppetry'', zegt Richard Rogers, hoogleraar Nieuwe Media en Digitale Cultuur. ,,Je kunt het vergelijken met een publiciteitsstunt. Het ging hier niet alleen om het liken van berichten, maar ook echt om het verspreiden van mooie verhalen over hoe sympathiek Dotan is. Er lijkt een heel professionele strategie achter te hebben gezeten.''

Kijk hier naar het verhaal van de Vlaamse radio-dj Anke Buckinx. Ze twijfelt nu zelfs of een anekdote die Dotan ooit vertelde wel waar is: