Volledig scherm
De Amerikaanse president Donald Trump heeft acteur Jon Voight de National Medal of Arts toegekend. © EPA

Vader van Angelina Jolie krijgt National Medal of Arts uit handen van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft acteur Jon Voight de National Medal of Arts toegekend. Dat is de hoogste onderscheiding die een artiest kan ontvangen van de Amerikaanse overheid.

De prestigieuze prijs werd tussen 1985 en 2015 jaarlijks uitgereikt, maar dit is pas de eerste keer dat Trump deelneemt aan de traditie. Tijdens de bijbehorende ceremonie donderdag krijgen ook countryzangeres Alison Krauss and schrijver James Patterson een medaille omgehangen.

Aanhanger van Trump

De 80-jarige Voight, vader van Angelina Jolie, is één van de weinige Hollywoodsterren die een uitgesproken aanhanger is van Trump. Hij laat op social media geregeld zijn steun aan het Amerikaanse staatshoofd blijken. Eerder dit jaar noemde hij Trump daarbij nog ‘de beste president sinds Abraham Lincoln’.

Het Witte Huis verklaart in een statement over Voight: ,,Hij heeft ons inzicht gegeven in de rijkdom van het menselijke brein en hart, en pakte daarmee het publiek in. Hij heeft als acteur het bijzondere vermogen om erg complexe personages te portretteren.’’

Voight won gedurende zijn carrière één Academy Award, in 1978 als beste acteur in Coming home, en vier Golden Globes.