Volledig scherm
Carlijn Achtereekte in actie op de 1500 meter. © ANP

Achtereekte zegt af voor kwalificatie en mist wereldbekerwedstrijden

Carlijn Achtereekte heeft zich afgemeld voor de 3000 en 5000 meter tijdens de wereldbekerkwalificatie in Heerenveen. De 28-jarige schaatsster uit Lettele is niet fit genoeg om mee te doen in de strijd om de World cuptickets.

De wereldbekerwedstrijden loopt ze daardoor mis dit jaar. Achtereekte kampt al bijna twee weken met buikklachten, die maar niet konden worden opgelost voor de belangrijke wereldbekerkwalificatie van dit weekend. ,,Ik ben gewoon niet in orde‘’, reageerde Achtereekte. ,,Soms ging het beter de afgelopen dagen, maar vaker niet. Tot twee uur voor de wedstrijd lag ik nog met een warme kruik op mijn buik. We weten nog steeds niet wat het precies is, de doktoren zijn er nog niet achter. Maar ik ben gewoon niet gezond.”

Topsporter

Daarom besloot Achtereekte zich na de 1500 meter van vrijdagavond, waar ze 20ste werd, af te melden voor de 3 en 5 kilometer. Juist haar favoriete afstanden. ,,Ik heb er niets aan om mee te doen en dan achterin het veld te eindigen, terwijl ik weet dat ik veel beter kan. Daar ben ik te veel topsporter voor. Daarom ben ik toch wel aan de 1500 meter begonnen, maar ik voelde me al na 200 meter niet goed. Ik moest veel te hard vechten om vooruit te komen.”

Na de wedstrijd was er direct overleg met coach Jac Orie en werd besloten de andere wedstrijden niet te rijden. ,,Het is klaar dit weekend”, aldus Achtereekte. ,,Dit gaan we niet doen, zeiden we tegen elkaar. Nu moet eerst de onderste steen boven komen, uitzoeken wat er aan de hand is en zorgen dat ik weer gezond wordt. Ontzettend jammer en balen dat ik de wereldbekerwedstrijden mis, maar zo kan het niet.”

Achtereekte hoopt eind dit jaar fit te zijn voor het NK Afstanden dat tussen kerst en oudjaar wordt afgewerkt. Daar zijn dan nog tickets voor het WK Afstanden in Inzell te verdienen, dat februari volgend jaar wordt gehouden.

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
67'
1-1
FC GroningenGRO
away logo
home logo VVV-VenloVVV
15'
0-1
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
16'
1-1
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo FC TwenteTWE
20:45
VitesseVIT
away logo