Volledig scherm
Anna van der Breggen in actie tijdens het NK tijdrijden voor vrouwen twee weken geleden in Ede. © ANP

Anna en Annemiek zijn de Nederlandse troeven in Giro Rosa, maar statistieken wijzen op Australische Spratt....

GIRO ROSAWie gaat de Giro Rosa van 2019 winnen? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, maar de kans dat dat een Nederlandse wielrenster is lijkt groot. Met de winnares van vorig jaar Annemiek van Vleuten en de Zwolse Anna van der Breggen - die in 2017 nog zegevierde - heeft Nederland sterke ijzers in het vuur. Al wijzen de statistieken de Australische Amanda Spratt - ploeggenote van Van Vleuten - aan als winnares.

Negen etappes door het noorden van Italië, de wielrensters krijgen in anderhalve week tijd een weg van dik 950 kilometer voorgeschoteld. En vlak is bijna nergens, overal gaat het wel een beetje omhoog. Met Van Vleuten als torenhoge favoriet, simpelweg omdat de 36-jarige veelvraat van Mitchelton-Scott bergop én in de tijdritten ontzettend sterk is. Maar ook olympisch kampioen Van der Breggen (Boels-Dolmans) gooit hoge ogen op die onderdelen en zal Van Vleuten het vuur aan de wielerschenen willen leggen.

Volledig scherm
Annemiek van Vleuten tijdens het NK tijdrijden voor vrouwen. © ANP

En vlak ook Marianne Vos niet uit, want de alleskunner zal zeker een paar keer voor etappewinst willen gaan.

Statistieken

Maar als we de statistieken moeten geloven, staat de winnares van de editie van 2019 al vast: Twitteraar Velofocus bekeek de uitslagen van de laatste jaren en zag dat elke winnares het jaar daarvoor derde werd. Van Vleuten won in 2018, werd derde in 2017. Van der Breggen won in 2017, werd derde in 2016. Ook in 2015 won Van der Breggen en in 2014 pakte ze brons. Megan Guarnier was de sterkste in 2016 en ja in 2015 werd ze derde.

Dus is het alleen maar kijken wie er in 2018 derde werd, toen Anna van der Breggen overigens ontbrak. Dat was de Australische Amanda Spratt. Die zal dus wel winnen deze editie....