Bergsma sprint op imposante wijze naar wereldtitel op mass-start

VideoHij schaatste minutenlang alleen op kop om een gat dicht te rijden en vervolgens maakte Jorrit Bergsma het ook nog eens met groot machtsvertoon af. Het goud op de massastart maakt een hoop goed na een teleurstellend verlopen WK.

Door Lisette van der Geest

Het deed heel erg pijn, vrijdag, zegt Jorrit Bergsma (34) twee dagen later in de catacomben van Salt Lake City. Verliezen is nooit leuk, maar verliezen op de tien kilometer, zijn afstand, is voor Bergsma extra pijnlijk. Op de tien kilometer werd hij olympisch kampioen en drie keer wereldkampioen. Hij was nota bene de regerend wereldkampioen na zijn winst in Inzell vorig jaar, maar twee dagen geleden moest de Fries genoegen nemen met de vierde plaats. Op de vijf kilometer werd hij achtste.

Maar vervolgens was daar de massastart. En die race was ‘een heel mooie’, vertelt Bergsma. ,,Helemaal na zo’n toernooi waar het allemaal nèt niet lukt. Tot zover was het heel teleurstellend allemaal. Dat ik ‘m hier kan winnen is fantastisch”, zegt de Fries.

De euforische Jorrit Bergsma na zijn zege op de mass-start.
Volledig scherm
De euforische Jorrit Bergsma na zijn zege op de mass-start. © BSR Agency

Bergsma won zondagmiddag –plaatselijke tijd – overtuigend. ,,Het moet bij de massastart een beetje meezitten. Dat kun je niet afdwingen. Ik zag dat er een groepje wegreed, Arjan Stroetinga zat bij grote mannen als Bart Swings en Joey Mantia, en ik wist dus dat ik moest reageren. Ik zat even klem, maar kwam uiteindelijk vrij. Dit was perfect.”

Vier ronden voor het einde kwam Bergsma ‘met ietsje reserve’ bij het groepje koplopers. ,,Ik kon even op adem komen en dat was precies goed. Ik ben hier onwijs blij mee. Deze had ik nog niet.”