2
EINDE
3
  • Georginio Wijnaldum 43'
  • Roberto Firmino 94'
  • Marcos Llorente 97' 105'+1'
  • Álvaro Morata 120'+1'

Blunder Adrián kost titelhouder Liverpool plek in kwartfinale

Uitblinker Georginio Wijnaldum kon niet voorkomen dat Atlético Madrid vanavond op Anfield Liverpool uitschakelde (2-3). In de verlenging stortte de titelhouder ineen.

Door Geert Langendorff

Liverpool heeft zich ondanks een ijzersterk optreden tegen Atlético Madrid niet geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. In het alles-of-niets-duel ging het in de noodzakelijke verlenging onverwacht mis met de aanstaande kampioen van de Premier League. Met de rug tegen de muur na een 1-0 nederlaag in Spanje kwam het elftal van trainer Jürgen Klopp nét tekort om de klus te klaren.

Virgil van Dijk balkte bevelen, wapperde met zijn armen, gebaarde driftig en won zonder met zijn ogen te knipperen vrijwel elk duel. Het vormde voor de supporters in het volgepakte stadion een hoopvol teken tijdens de return tegen Atlético Madrid. De laatste weken liet de Nederlander zich beduidend minder gelden. Niet toevallig viel dat samen met de eerste serieuze vormdip van Liverpool.

Bepalende spelers als Van Dijk oogden vermoeid en wat nonchalant, mogelijk ingegeven door de gigantische voorsprong in de Premier League. Tegen Atlético Madrid moest iedereen bij de les zijn om de achterstand (1-0), opgedaan in het Wanda Metropolitano, recht te zetten. Aan die opdracht werd ruimschoots voldaan. Smaakmakers als Andy Robertson, Sadio Mané en Mohamed Salah speelden op de toppen van hun kunnen.

Atlético viert feest na het bereiken van de kwartfinales.
Volledig scherm
Atlético viert feest na het bereiken van de kwartfinales. © AFP

De sfeer op Anfield hielp daarbij zeker mee. Het coronavirus, dat grote delen van Europa plat legt, zorgde in Liverpool niet voor schrik. Het stadion zat tot de nok toe gevuld met zingende fans. De meegereisde Spanjaarden, niet gewend aan het Engelse pestweer, probeerden zo goed en zo kwaad als het ging de moed erin te houden. Met drijfnatte sjaals zwaaiden ze boven hun hoofden.

Kopbal Wijnaldum 

Het vlijmscherpe spel van Liverpool vanaf de eerste minuut deed denken aan de wonderlijke wedstrijd tegen Barcelona vorig jaar in de halve finale. Na een kansloze 3-0 nederlaag in Camp Nou verzorgden de Reds op Anfield één van de beste comebacks ooit (4-0). Liverpool gaf vanaf de eerste seconde vol gas. Toen een stunt te veel gevraagd leek, bracht invaller Georginio Wijnaldum met twee doelpunten het geloof terug.

De kopbal van Georginio Wijnaldum die Liverpool op voorsprong zet.
Volledig scherm
De kopbal van Georginio Wijnaldum die Liverpool op voorsprong zet. © BSR Agency

Tegen Atlético Madrid gaf de Rotterdammer opnieuw een show weg met een kopbal van de buitencategorie. Werkelijk alles klopte bij de uitvoering. Zijn positionering, de timing en de krachtige stoot met het voorhoofd. Via de grond vloog zijn inzet snoeihard langs de schier onpasseerbare doelman Jan Oblak. De uitzinnige viering van de treffer sloot naadloos aan bij het hoogstandje. De middenvelder sprintte met vuur in de ogen richting de hoekvlag.

De titelhouder leefde weer, al had het nog een tweede goal nodig om zonder verlengingen de kwartfinale te bereiken. Atlético Madrid, befaamd om zijn ijzerenheinige manier van verdedigen, wankelde. Maar wat Mané, Salah of Firmino ook probeerde, telkens stond keeper Oblak in de weg. Robertson raakte een keer de lat. Uitschakeling door het gedrilde team van coach Diego Simeone bleef zodoende een optie.

Verlenging

Liverpool leek de klus snel te klaren in de verlenging, toen Roberto Firmino op aangeven van Wijnaldum de voorsprong verdubbelde (2-0). Keeper Adrián, die speelde vanwege een blessure bij Alisson, beging echter een blunder. Een verkeerde uittrap belandde in de voeten van João Felix die invaller Marcos Llorente in stelling bracht (2-1). Enkele minuten later sloeg de middenvelder opnieuw toe (2-2). Maar de pijn voor de titelhouder werd nog groter, want Alvaro Morata sloeg in de extra tijd van de verlenging ook toe en verschalkte Adrian in de korte hoek. En zo vond Liverpool zijn Waterloo op eigen veld.

Virgil van Dijk in duel met Angel Correa. Ook de aanvoerder van Oranje kon uitschakeling niet voorkomen.
Volledig scherm
Virgil van Dijk in duel met Angel Correa. Ook de aanvoerder van Oranje kon uitschakeling niet voorkomen. © REUTERS
Atlético Madrid uitzinnig van vreugde na de 2-1 van Marcos Llorente.
Volledig scherm
Atlético Madrid uitzinnig van vreugde na de 2-1 van Marcos Llorente. © REUTERS