De nieuwe Nederlandse kampioen eventing: Merel Blom uit Aalten.
Volledig scherm
De nieuwe Nederlandse kampioen eventing: Merel Blom uit Aalten. © BSR Agency

Britse Collett winnares Military Boekelo, nationale titel voor Blom, zilver gaat naar Olst

De 49ste editie van Military Boekelo is zondagmiddag gewonnen door de Britse Laura Collett. De Achterhoekse Merel Blom legde beslag op de Nederlandse titel. Jordy Wilken uit Olst behaalde zilver.

Het was een spannend slot van de 49ste editie van Military Boekelo, waar tijdens het afsluitende springconcours nog heel wat op het spel stond. Het olympisch teamticket ging naar Zwitserland, dat op de slotdag België achter zich wist te houden. Het Nederlandse eventingteam was na een teleurstellend optreden tijdens de crosscountry van zaterdag al vrijwel kansloos voor een startbewijs voor de Spelen volgend jaar in Tokio. 

Kampioen

Pleister op de wond was de Nederlandse titel voor Merel Blom. De amazone uit Aalten was met haar Ceda de beste combinatie in de strijd van het nationaal kampioenschap. Het was voor de Achterhoekse de eerste titel, zij volgde in Boekelo Tim Lips op, die niet in actie kwam. Blom reed een foutloos springconcours. Zilver was er voor Jordy Wilken uit Olst, die Kooremans met 0,3 strafpunt minder nog maar net wist voor te blijven. 

Blom is nog wel in de race om zich individueel te plaatsen voor Tokio. „Ik lig op koers en voldoe aan de norm, maar ik heb het ticket nog niet”, aldus de Aaltense na afloop van Military Boekelo, die in het algemeen klassement eindigde als 24ste.

De Britse amazone Laura Collett stootte op de slotdag haar Duitse tegenstandster Sandra Auffarth van de troon als koploper van het klassement. Auffarth, die na de eerste twee wedstrijdonderdelen aan de leiding stond, liet op de voorlaatste hindernis van het springen met Let’s Dance een balk op het zand landen. Collett eindigde daardoor als eindwinnares met 26 strafpunten. De Australiër Christopher Burton werd met Clever Louis tweede, voor de Duitser Michael Jung. Met Creevagh Cooley sloot de regerend olympisch kampioen Military Boekelo af als derde.

Michael Jung
Volledig scherm
Michael Jung © BSR Agency