Volledig scherm
Grigor Dimitrov. © Getty Images

Bulgarije vervangt Zwitserland op ATP Cup

Bulgarije neemt op de eerste editie van de ATP Cup de plek over van Zwitserland. De Zwitsers kunnen niet meedoen aan het landentoernooi omdat hun kopman Roger Federer, de nummer 3 van de wereld, zich heeft afgemeld. De 38-jarige Federer wil de eerste weken van volgend jaar nog met zijn gezin doorbrengen.

Aan de ATP Cup, die het toernooi om de Hopman Cup vervangt, doen 24 landen mee. Ze zijn toegelaten op basis van de positie op de wereldranglijst van hun beste tennisser. Achttien landen waren al zeker van deelname, de laatste zes werden vandaag in gastland Australië onthuld.

Bulgarije neemt in groep C de plek over van Zwitserland. Dat betekent dat het op de openingsdag van de ATP Cup, op 3 januari, tot een duel komt tussen de Britse kopman Andy Murray en Grigor Dimitrov, de Bulgaar die op de 20ste plaats van de wereldranglijst staat. Dimitrov, nogal eens ‘Baby Fed’ genoemd omdat hij qua manier van spelen op Federer lijkt, was twee jaar geleden nog de nummer 3 van de wereld.

Chili, Uruguay, Moldavië, Noorwegen en Polen mogen ook meedoen aan het toernooi, dat van 3 tot en met 12 januari wordt gehouden in de steden Sydney, Brisbane en Perth. Op Federer na doen alle tennissers uit de top 10 van de wereldranglijst mee. Nederland ontbreekt op de ATP Cup. De beste tennisser van Oranje op de mondiale ranking, Robin Haase, staat op plek 161.

Acht landen, de zes groepswinnaars en de twee beste nummers twee, gaan door naar de knock-outfase die in Sydney wordt gespeeld. Het prijzengeld bedraagt 15 miljoen dollar, omgerekend 13,5 miljoen euro. Iedere wedstrijd bestaat uit twee enkelspelen en één dubbel.