Volledig scherm
© AD

De veelbesproken penalty van Clarence Seedorf in Bursa

Elke dag belichten wij een historisch sportmoment van dezelfde datum. Vandaag 2 april 1997: de strafschop van Seedorf in Turkije.

Clarence Seedorf nam in 2017 officieel afscheid van Oranje, enkele minuten voor de aftrap van een oefenwedstrijd tegen Italië. Dat was negen jaar nadat hij zijn laatste interland had gespeeld. Seedorf kreeg een zilveren schaal van bondsvoorzitter Michael van Praag, mocht even op de foto met het Nederlands elftal en zwaaide af.

Een afscheid in stijl, want spetteren deed het huwelijk tussen Seedorf en Oranje nooit. De beheerste middenvelder behoort onmiskenbaar tot de grootste Nederlandse voetballers aller tijden; er zijn clubs die extra vitrinekasten hebben moeten bouwen voor de prijzen die ze met Seedorf wonnen. Maar zodra hij een oranje shirt aantrok, klapten de toeschouwers plichtmatig. Vermoedelijk knakte er iets op 2 april 1997.

Clarence Seedorf in duel met Alpay Ozalan.
Volledig scherm
Clarence Seedorf in duel met Alpay Ozalan. © ANP

Dat Seedorf op het EK 1996 een cruciale penalty tegen de Franse doelman Bernard Lama aan schoot, werd hem nog wel vergeven. Het mannetje van nauwelijks twintig huilde zoute tranen om de uitschakeling van Oranje. Daar kon niemand boos op worden. Maar dat hij een half jaar later in Bursa, glanzend van zelfvertrouwen, opnieuw achter een belangrijke strafschop ging staan, werd niet overal gepruimd. Vooral omdat de bal vervolgens over het doel verdween en Nederland ten onder ging in het WK-kwalificatieduel met Turkije. 

Seedorf zou na die avond in Bursa nog 65 interlands spelen, maar tussen hem en het Oranje-publiek kwam het nooit meer helemaal goed. Alleen bij zijn afscheid werd hij nog vriendelijk toegezwaaid.

Het afscheid van Clarence Seedorf.
Volledig scherm
Het afscheid van Clarence Seedorf. © Pim Ras Fotografie