Volledig scherm
Nyck de Vries en de moeder van Anthoine Hubert © BSR Agency

De Vries: Dit is gewoon vreselijk, niet te bevatten

Nyck de Vries reed gisteren op kop in de Formule 2-race, toen de Fransman Anthoine Hubert zwaar crashte met uiteindelijk fatale gevolgen. ,,Dit komt nu wel heel dichtbij.‘’

Volledig scherm
Nyck de Vries bij de herdenking van Anthoine Hubert © BSR Agency

Door Arjan Schouten

Hij was er een dag later nog steeds behoorlijk beduusd van. De Nederlander Nyck de Vries ging gisteren aan kop van de Formule 2-race op Spa-Francorchamps, toen Hubert verongelukte na een zware crash bovenaan Eau Rouge. De kampioenschapsleider uit Friesland keerde meteen na het incident terug naar de paddock, maar had nog geen idee wat er gaande was. ,,Het was niet te bevatten. Vanaf het moment dat we in de paddock terugkeerden, hadden we geen idee wat er speelde. We wisten eerst niet eens wie er allemaal bij betrokken waren.”

En toen bereikte anderhalf uur later ook het verschrikkelijke nieuws De Vries en zijn collega’s. ,,Niet te bevatten. Ik zag heel veel ongeloof. En als je dan ‘s ochtends weer de paddock op komt, zijn foto overal ziet hangen, de hele sfeer hier ervaart... Dan begint het wel langzamerhand te bezinken wat er gebeurd is. Dit is gewoon vreselijk.”

Zelf houdt hij de angst ver bij hem weg, nooit is hij er als coureur mee bezig. ,,Dat moet je ook niet zijn. Maar dit zijn wel weer van die momenten waarop iedereen zich realiseert dat dit wel een sport is die bepaalde consequenties met zich meebrengt”, aldus De Vries. ,,Dat het gewoon een héél gevaarlijke sport blijft. We hebben natuurlijk Jules Bianchi (de F1-coureur overleed aan de gevolgen van een ongeluk tijdens de GP van Japan in 2014, red.). meegemaakt. Uit Amerika komen dit soort berichten wel vaker. Dan is het in onze community, maar nog steeds heel ver weg. Maar dit komt nu wel heel dichtbij en dat raakt iedereen enorm.”

Voor de start van de Formule 3-race vanmorgen op Spa werd een minuut stilte in acht genomen. De Formule 2-race van vandaag is afgelast.