Volledig scherm
© BSR Agency

Engeland haalt uit in naargeestig duel door racistische geluiden

Engeland heeft in een naargeestige sfeer met ruime cijfers gewonnen van Bulgarije. Het EK-kwalificatieduel in Sofia eindigde in 0-6. De treffers kwamen op naam van Ross Barkley (twee), Raheem Sterling (twee), Marcus Rashford en Harry Kane. 

Een deel van de Bulgaarse aanhang maakte zich de hele avond schuldig aan racisme, maar het duel kon met de nodige onderbrekingen en discussies op het veld toch worden uitgespeeld.

Aanvoerder Kane gaf vorige week in de aanloop naar de uitduels met Tsjechië (vrijdag, 2-1 verlies) en Bulgarije een duidelijke boodschap af. Indien er sprake zou zijn van racisme in het stadion, zou de gehele Engelse ploeg van het veld stappen. De Britse delegatie besloot zich in Sofia echter aan de officiële richtlijnen te houden.

De UEFA hanteert bij racistisch gedrag in de stadions een stappenplan. Na een aantal waarschuwingen via de speaker en een tijdelijke onderbreking kan de arbitrage het duel uiteindelijk definitief staken. Zo ver kwam het niet in Sofia, al hielden de kwetsende spreekkoren volgens waarnemers ook na de rust aan.

Kosovo won de andere wedstrijd in groep A met 2-0 van Montenegro. Hierdoor is koploper Engeland met 15 punten uit 6 duels nog niet geplaatst voor het EK van komende zomer. Tsjechië en Kosovo volgen met respectievelijk 12 punten en 11 punten. Alle drie de landen hebbben nog twee wedstrijden te spelen.

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© Action Images via Reuters