Geraint Thomas (tweede van links) en Vincenzo Nibali zagen gisteren van dichtbij hoe sterk Remco Evenepoel is. Verder op de foto vlnr: Primoz Roglic, Julian Alaphilippe en Tom Dumoulin.
Volledig scherm
Geraint Thomas (tweede van links) en Vincenzo Nibali zagen gisteren van dichtbij hoe sterk Remco Evenepoel is. Verder op de foto vlnr: Primoz Roglic, Julian Alaphilippe en Tom Dumoulin. © EPA

Evenepoel verbijstert wielertoppers: ‘Die jongen is buitengewoon’

Remco Evenepoel hield gisteren huis in koninginnenrit van de Ronde van de Algarve. Het 20-jarige supertalent uit België versnelde op de slotklim, liet grote namen als Daniel Martin, Miguel Ángel López en Vincenzo Nibali ter plaatse, en greep de ritzege én leiderstrui. De wielerwereld is er inmiddels aan gewend: het tijdperk-Evenepoel is aangebroken.

,,Die jongen is buitengewoon‘’, liet een verbijsterde Vincenzo Nibali na de finish optekenen. De Italiaanse winnaar van alle drie de grote rondes ziet Evenepoel zelfs hoge ogen gooien wanneer de Belg komende Giro zijn eerste grote ronde rijdt. ,,Hij wordt daar een serieuze rivaal, denk ik. Zijn enige minpunt is dat hij nog jong is. Hoe verteert een renner van twintig een koers van drie weken? Op papier hebben jonge renners wat tijd nodig voordat ze echt kunnen meedoen voor de eindzege. Maar ik heb zo langzamerhand het gevoel dat die theorie voor Evenepoel niet opgaat.”

Quote

Knap, want dit was een stevige rit

Geraint Thomas

Want inmiddels heeft Evenepoel in nauwelijks één seizoen een palmares bijeen gefietst waar menig prof een loopbaan lang voor moet zwoegen. Ritzege én eindklassement in de Ronde van België, Clásica San Sebastián, het EK tijdrijden, ritzege én eindklassement in de Ronde van San Juan en nu dus een bergrit in de Ronde van de Algarve.

,,We weten van vorig jaar dat Evenepoel een ongelofelijk talent is”, sprak oud-Tourwinnaar Geraint Thomas nadat hij op meer dan een minuut van de ontketende Belg over de finish was gebold. ,,En we wisten dat hij hier bij de favorieten hoorden. In die zin is het geen verrassing. Dit is een klim waarop je moeilijk vanaf de voet kan aanvallen. Het gaat heel geleidelijk omhoog, het is een tempoklim. Maar soms is het op zo’n klim moeilijker om kracht te ontwikkelen dan op van die steile beklimmingen. Maar als je in de buurt van de top komt, wanneer iedereen ongeveer op de limiet zit, én je hebt goeie benen, dan kan je gaan. Dit toont gewoon dat Evenepoel in goede conditie is. Knap, want dit was een stevige rit en we hebben goed doorgetrapt.”

Remco Evenepoel komt juichend over de meet.
Volledig scherm
Remco Evenepoel komt juichend over de meet. © photo: Cor Vos

Froome, Dumoulin, Sagan en Bernal

Nibali en Thomas zagen gisteren van dichtbij welke schade de piepjonge Evenepoel al kan aanrichten. Andere toppers spraken eerder al hun bewondering uit. Een greep uit deze lovende woorden.

Chris Froome: ,,Ik heb nog nooit tegen hem gekoerst, maar wat ik al zag van Remco Evenepoel is ronduit indrukwekkend. Ik let dan vooral op zijn tijdritten. Zijn positie op de fiets is geweldig en hij ontwikkelt ook nog eens heel hoge wattages. Hij bereikt op zeer jonge leeftijd al een heel hoog niveau en daar heb ik veel bewondering voor.”

Tom Dumoulin: ,,Evenepoel? Da’s ongelofelijk. Die rijdt echt heel hard. Zijn opmars prikkelt mij wel. Ik moet zorgen dat ik een tandje bij ga zetten.‘’

Peter Sagan: ,,Evenepoel is een geweldig renner en hij is al ongelooflijk krachtig.”

Egan Bernal: ,,Het is ongelooflijk hoe goed jonge kerels als Remco Evenepoel en Tadej Pogacar al zijn op hun leeftijd. ,,Remco werd bijvoorbeeld tweede op het WK tijdrijden. Op zijn negentiende! Op die leeftijd stond ik zeker nog niet zo ver in het tijdrijden.”

Remco Evenepoel in de leiderstrui van de Ronde van de Algarve.
Volledig scherm
Remco Evenepoel in de leiderstrui van de Ronde van de Algarve. © photo: Cor Vos