Haase al na een dag klaar in Rotterdam

VideoRobin Haase is er niet in geslaagd de tweede ronde te bereiken bij het ABN AMRO World Tennis Tournament in Rotterdam. De Kazak Michail Koekoesjkin was in twee sets klaar met de beste Nederlandse tennisser. De setstanden waren 6-2 en 7-6 (4).

Morgenavond komt de tweede Nederlandse deelnemer in actie. Tallon Griekspoor neemt het in de tweede avondpartij op tegen de als tweede geplaatste Rus Karen Chatsjanov.

Haase nam voor de elfde keer deel aan het ATP-toernooi in Ahoy. Twee keer bereikte hij de kwartfinales, maar hij verdween ook zes keer op rij al na één ronde uit het toernooi. Vorig jaar stuitte hij in een memorabele partij in de kwartfinales tegen Roger Federer. De Zwitser heroverde die avond de hoogste positie op de wereldranglijst en werd de oudste nummer één in het mondiale tennis ooit. 

Robin Haase.
Volledig scherm
Robin Haase. © Getty Images

De magie van die partij was maandagmiddag in Ahoy ver te zoeken. De tribunes waren zeer matig bezet en Haase begon ook nog uiterst pover tegen de Kazak die twee plaatsen hoger op de wereldranglijst staat. Twee breaks - de eerste in de openingsgame - bezorgden Koekoesjkin vlotte setwinst. Haase herpakte zich in de tweede set en overtuigde nu wel in zijn servicegames. In de zesde game, bij een 3-2-stand, knokte hij zich na een 40-0-achterstand zelfs naar zijn eerste breakkans. Maar Haase benutte die niet, werkte zelf bij 5-5 vijf breakpunten van Koekoesjkin weg om op een tiebreak uit te komen.

Mislukte smash 

Daarin verloor Haase meteen zijn opslag, hervond zich even maar leidde met een mislukte smash vanuit het achterveld de ondergang in. Koekoesjkin benutte bij 6-4 zijn eerste matchpoint en mag blijven in Rotterdam waar mogelijk een duel wacht met de Griekse belofte Stefanos Tsitsipas. ,,Het kwam er niet uit, al werd het in de tweede set iets beter’', vertelde Haase na een partij die maar af en toe de handen op elkaar kreeg.

Dat gebeurde aanvankelijk na een slagenwisseling in de eerste game. ,,Een bizarre rally bij het derde punt, de langste van de partij die ik ook won. Daarna maak ik, nog met een hoge hartslag, een verkeerde keuze met mijn service, komt hij met een goede return en sta ik niet veel later een break achter. Dat is niet het begin dat je hoopt.’’

Contrast met vorig jaar

Nederlands beste tennisser verdient eigenlijk een betere plek in het programma. ,,Maar je hebt bijvoorbeeld te maken met toernooien van de week ervoor’', klonk het begripvol.,Het is logisch dat spelers als Medvedev en Tsonga (respectievelijk winnaar in Sofia en Montpellier) niet op maandag hier kunnen zijn. Je hebt afmeldingen door ziekte, verschuivingen, maar het is duidelijk dat bijna iedereen het liefste ‘s avonds speelt. Om half acht, als de meeste mensen er zijn.’’

Haase was niet veel bezig geweest met het contrast ten opzichte van vorig jaar, toen Ahoy zinderde en hij een set won van Federer die die avond met zijn zege terugkeerde aan kop van de wereldranglijst. ,,Eigenlijk heb ik daar helemaal niet aan gedacht. Ik heb alleen gevisualiseerd dat het niet zo druk zou zijn, dat het niet zo luidruchtig is. Vorig jaar was vorig jaar. Een geweldige ervaring, maar daar ben ik niet mee bezig als ik me voorbereid. In de trainingen hier liep het best lekker, daarom baal ik ook zo van deze nederlaag.’’

Volledig scherm
© Getty Images
Volledig scherm
© Getty Images