Alona Barkat, de eigenaar van Hapoel Beer Sheva.
Volledig scherm
Alona Barkat, de eigenaar van Hapoel Beer Sheva. © AFP

Hapoel Beer Sheva: modelclub onder slimme zakenvrouw

Tegenstander FeyenoordIn de Europa League hopen Feyenoord, PSV en AZ zich vanavond te plaatsen voor de groepsfase. Maar tegen wie spelen ze eigenlijk? Op deze site stellen we de tegenstanders aan u voor. In deze aflevering: Feyenoord-opponent Hapoel Beer Sheva.

Wat weten we van Hapoel Beer Sheva?

De club die in 1949 werd opgericht is een stuk vooruitstrevender dan de meeste BVO’s in Nederland. Hapoel Beer Sheva wordt namelijk geleid door een vrouw. De 50-jarige Alona Barkat zorgde voor een primeur in Israël toen ze in 2007 eigenaar van de club werd. Daar zijn ze in Beer Sheva zowel zakelijk als sportief bepaald niet slechter van geworden. Barkat, behalve zakenvrouw een (rechtse) politica, rekende af met de probleemfans en vormde Hapoel om tot modelclub. In 2015 werd een fonkelnieuw stadion geopend. In datzelfde jaar stelde Barkat trainer Barak Bakhar aan. Onder diens leiding keerde Beer Sheva – kampioen in 2017 en 2018 – terug naar de top in Israël.

Hapoel-coach Barak Bakhar.
Volledig scherm
Hapoel-coach Barak Bakhar. © AFP

Kunnen ze een beetje voetballen?

Vlak ze niet uit. De tijden dat Roda JC met maar liefst 10-0 van Hapoel kon winnen – eerste ronde Europa Cup 2 in 1997 – zijn geweest. De laatste jaren timmert de ploeg van Bakhar ook over de grens aardig aan de weg. Tegen Feyenoord kan voor de derde keer sinds 2016 de groepsfase van de Europa League worden bereikt. Hapoel Beer Sheva stuntte drie jaar geleden door in Milaan met 2-0 te winnen van het Internazionale van Frank de Boer. In diezelfde poule bleven de Israëli’s destijds eveneens Southampton nog voor. Daar kon een late gelijkmaker van Virgil van Dijk (1-1) in de laatste groepswedstrijd ook niets meer aan veranderen.

Virgil van Dijk kon in 2016 uitschakeling tegen Hapoel Beer Sheva niet voorkomen.
Volledig scherm
Virgil van Dijk kon in 2016 uitschakeling tegen Hapoel Beer Sheva niet voorkomen. © AP

Op welke spelers moeten we letten?

Hapoel heeft drie spelers met een eredivisieverleden. Voormalig ADO Den Haag-doelman Ernestas Setkus staat sinds dit seizoen onder de lat. De Litouwer is overgekomen van Hapoel Haifa. Ook de Nederlander Nigel Hasselbaink (ex-Excelsior) en de Israëlisch international Ben Sahar (ex-De Graafschap en Willem II) speelden al eerder tegen Feyenoord.

Nigel Hasselbaink (l) in actie tegen IFK Norrköping.
Volledig scherm
Nigel Hasselbaink (l) in actie tegen IFK Norrköping. © BSR Agency

Zijn ze in vorm?

Hapoel Beer Sheva, afgelopen seizoen teleurstellend derde, begint zondag pas aan de competitie in Israël met een uitwedstrijd tegen Beitar Jeruzalem. Maar aan wedstrijdritme geen gebrek. In Europa is de ploeg van trainer Barak Bakhar namelijk al even bezig. Hapoel speelde al drie voorrondes waarin het ongeslagen bleef tegen Laçi (Albanië), FC Kairat (Kazachstan) en IFK Norrköpping (Zweden). Feyenoord is dus gewaarschuwd.