afp
Volledig scherm
© afp

Indrukwekkende Bertens slaat zich naar kwartfinale Wimbledon

Zege op PliskovaMet een zakelijke overwinning (6-3, 7-6 (1)) op Karolina Pliskova dendert Kiki Bertens (26) door op Wimbledon. Ze staat in de kwartfinale, voor het eerst in haar carrière en als eerste Nederlander sinds Michaëlla Krajicek in 2007.

Nabeschouwing

reuters
Volledig scherm
© reuters

Door Rik Spekenbrink

Er zat veel minder emotie in haar vierderondepartij tegen de Tsjechische nummer 8 van de wereld dan een ronde eerder tegen Venus Williams. Dat werd een zenuwslopende partij, met 8-6 in de derde set beslecht. Met Pliskova had Bertens minder moeite. Ze hield zich opnieuw aan het strijdplan: aanvallen waar het kan, verdedigen als het niet kan. Het werd een haast zakelijke partij.

Vooral de service van Pliskova werd gevreesd. Maar ze sloeg de eerste opslag niet vaak genoeg in en ook als dat wel het geval was, kon Bertens ook nog genoeg schade aanrichten. Haar zwakkere tweede service pakte ze direct aan. Eenmaal in de rally viel het kwartje vaak Bertens' kant op, want Pliskova bewoog matig en bleek al tennissend de mindere.

Een vroege break van Bertens werd door de Tsjechische (26) nog onschadelijk gemaakt, maar toen ze op 3-3 én 3-5 opnieuw haar service inleverde, was de eerste set een simpele prooi voor Bertens. Die serveerde op dat moment niet eens zo goed, met slechts 46 procent van haar eerste opslag in. Maar Pliskova maakte te veel fouten om daar gebruik van te maken.

afp
Volledig scherm
© afp

In het tweede bedrijf krikte Pliskova haar niveau iets op, ook al werd ze op 0-1 direct gebroken. Ze repareerde die achterstand, kwam tot 4-4 en sleepte er een tiebreak uit.

Maar Bertens had het momentum, dat voelde iedereen op baan 2. Na een paar winners, een ace en weer een fout van Pliskova stond het in no-time 0-5. Drie punten later was het beslist. Pliskova deed via 'hawk eye' nog een poging het benutte matchpoint ongedaan te maken, Bertens wachtte het verdicht met haar knieën op het gras en haar handen voor haar ogen af. Haar bal was in, haar kwartfinaleplaats verzekerd.

Daarin treft ze de als dertiende geplaatste Duitse Julia Görges. Bertens zorgde er met haar winst op Pliskova hoogst persoonlijk voor dat voor het eerst in het proftijdperk alle speelster uit de top 10 van de plaatsingslijst al voor de kwartfinales van een grand slam zijn uitgeschakeld. Er is nog één grote naam over in het vrouwenschema.

Serena Williams, afgezakt op de wereldranglijst, zou in de halve finale haar volgende tegenstander kunnen zijn. Van de Amerikaanse verloor Bertens twee jaar geleden op Roland Garros ook de halve eindstrijd.

Maar Bertens, die op Wimbledon nooit verder was gekomen dan de derde ronde (2016), weet in Londen dat vooruit kijken dodelijk kan zijn. Ze kwam naar Wimbledon zonder enige verwachting, wilde het belangrijkste grand slam zelfs gebruiken als voorbereiding op het hardcourt-seizoen. Maar met de dag blijkt ze tot haar eigen verbazing ook op gras iets te zoeken te hebben.

reuters
Volledig scherm
© reuters

Door haar zege klimt Bertens hoe dan ook naar plek 17 op de wereldranglijst. Ze kan ook al 281 duizend pond bijschrijven, alleen voor het enkelspel. Later vanmiddag speelt ze met haar Zweedse dubbelpartner Johanna Larsson ook nog de achtste finale van het dubbelspel.

Wimbledon 2018 kan al niet meer stuk voor Bertens. Maar er zit meer in het vat, dat voel je in Londen aan alles.


Wil je kans maken op een reis naar de finale van Wimbledon? Klik dan hier

ap
Volledig scherm
© ap

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Stand Tiebreak

1-0 Bertens
2-0 Bertens
3-0 Bertens
4-0 Bertens
5-0 Bertens (Bertens nog twee punten verwijderd van de zege)
5-1 Bertens
6-1 Bertens
7-1 Bertens wint!

Bertens begint uitstekend aan de tiebreak en wint de eerste vijf punten.

Bertens-Pliskova 6-3, 6-6

We krijgen een tiebreak! Slaat Bertens daarin toe en grijpt ze de zege of dwingt Pliskova een derde set af?

Bertens-Pliskova 6-3, 6-5

Met een aantal fraaie winnende slagen vanaf de baseline wint Bertens haar opslaggame, waardoor ze minimaal verzekerd is van een tiebreak in de tweede set.

Bertens-Pliskova 6-3, 5-5

Bertens komt bij 30-30 op twee puntjes van de overwinning, maar Pliskova slaat zich met haar goede service voorlopig uit de problemen.

Bertens-Pliskova 6-3, 5-4

Bertens blijft rustig en doet wat ze moet doen: Ze houdt haar eigen opslag vast en komt op één game van de overwinning, al moet ze dan wel Pliskova zien te breken.

Bertens-Pliskova 6-3, 4-4

Een spannende game gaat ondanks enkele mooie winners van Bertens toch naar Pliskova. De Tsjechische legt meer risico in haar spel en straalt weer meer vertrouwen uit dan een paar minuten geleden.

afp
Volledig scherm
© afp

Bertens-Pliskova 6-3, 4-3

Ai, Bertens levert haar break voorsprong in. Met een paar rake, vlakke klappen brengt Pliskova de Nederlandse in verlegenheid en is de spanning in de tweede set, en daarmee in de wedstrijd, weer volledig terug.

Bertens-Pliskova 6-3, 4-2

Pliskova houdt de schade beperkt tot één break in de tweede set. De Tsjechische komt terug tot 4-2.

Bertens-Pliskova 6-3, 4-1

Bertens geeft geen krimp op haar eigen service en komt op 4-1. Mooi gegeven: bij een zege stijgt ze virtueel naar de zeventiende plaats op de wereldranglijst, slechts twee plaatsen lager dan haar beste ranking ooit.

Bertens-Pliskova 6-3, 3-1

Pliskova houdt haar eigen game en komt eindelijk op het scorebord in de tweede set. Voor de als zevende geplaatste Tsjechische is het nu zaak om iets uit te richten op de service van Bertens.

Bertens-Pliskova 6-3, 3-0

Bertens toont nog geen spoortje van verval en sleept moeiteloos haar eigen servicegame binnen. Ze komt daarmee op een 3-0 voorsprong in de tweede set. Toegegeven, het is slechts één break, maar een plaats in de kwartfinale komt nu wel erg dichtbij.

Bertens-Pliskova 6-3, 2-0 Break!

Waar Pliskova haar breakkansen laat liggen, slaat Bertens een game later wel toe. Met een fraaie winner snoept ze de service van Pliskova af en slaat ze meteen een kloofje in de tweede set.

Bertens-Pliskova 6-3, 1-0

Bertens komt met 0-40 achter op haar eigen service, maar werkt alle drie de breakpoints weg. De Nederlandse staat er tot nu toe op de beslissende momenten in deze partij.

reuters
Volledig scherm
© reuters

Bertens-Pliskova 6-3

Bertens breekt Pliskova op love en wint de eerste set met 6-3! Opvallend genoeg slaat ze maar 46 procent van haar eerste services binnen de lijnen, maar in de rally maakt ze haar haperende opslag goed.

Bertens-Pliskova 5-3

Een zenuwslopende game, waarin Bertens vier breakpoints weg weet te werken en zo haar break voorsprong verzilvert. Winst in de eerste set is nu wel erg dichtbij.

Bertens-Pliskova 4-3 Break!

Bertens breekt meteen terug en komt weer op voorsprong. De Nederlandse durft op breakpoint het net op te zoeken en wordt voor die aanvalslust beloond.

Kiki Bertens.
Volledig scherm
Kiki Bertens. © Getty

Bertens-Pliskova 3-3 Break!

Een slordige game van Bertens, met twee dubbele fouten en twee missers met de forehand. Het brengt Pliskova vanuit het niets terug in de set.

Bertens-Pliskova 3-2

Net geen dubbele break voorsprong voor Bertens, maar op breakpoint stuitert de bal via de netband terug op haar eigen helft. Pliskova sleept daarna alsnog moeizaam haar opslaggame uit het vuur.

laad oudere berichten
  1. Tom Dumoulin net buiten podium in klimtijdrit Ronde van Zwitserland, Urán oppermachtig
    Video's met Dumoulin

    Tom Dumoulin net buiten podium in klimtijd­rit Ronde van Zwitser­land, Urán oppermach­tig

    Tom Dumoulin is in de klimtijdrit van de Ronde van Zwitserland knap als vijfde geëindigd. De Nederlander van Jumbo-Visma, die de olympische tijdrit als hoofddoel heeft, kwam na ruim 23 kilometer over de finish in een tijd van 36:58. De dagzege in etappe 7 ging naar Rigoberto Urán. De Colombiaan van EF Education-Nippo was met afstand de sterkste en snelde naar een tijd van 36:02.