Roy Koffijberg (links) met broer Bas. Beide judoka's zijn nu afgevallen voor het traject richting de Olympische Spelen.
Volledig scherm
Roy Koffijberg (links) met broer Bas. Beide judoka's zijn nu afgevallen voor het traject richting de Olympische Spelen. © Rob Voss

Judoka Roy Koffijberg stopt per direct met topjudo

Roy Koffijberg is per direct gestopt met topjudo. De Drontense judoka kreeg volgens eigen zeggen geen bevredigend programma voorgeschoteld van de judobond. ,,Ik had dit besluit liever niet genomen, maar onder deze omstandigheden kan ik niet langer functioneren als sporter.”

Koffijberg, die vier jaar geleden goud won op het EK tot 21 jaar, zegt al langer met het gevoel te lopen dat hij niet optimaal kan renderen als judoka. ,,Dit is natuurlijk niet een besluit dat gisteren is gemaakt. Ik loop hier al een tijdje mee rond. Maar ik heb gezocht naar een manier waarop ik mijn draai kon vinden in de manier van werken die de Judobond me aanbood. Het lukt me niet”, legt de judoka uit die vorig jaar debuteerde op het WK voor senioren uit.

Verschil van inzicht

Koffijberg zegt een verschil van inzicht te hebben met de Judobond waardoor hij geen vertrouwen meer heeft in het traject dat hem wordt aangeboden.

Bondscoach Maarten Arens is duidelijk in zijn commentaar. ,,Roy wil niet werken in het programma wat wij voor hem voor ogen hebben om het maximale uit zijn potentie te halen. Hij hoeft er voor gekozen niet te willen werken met de door ons aangewezen coach. Dat is zijn keuze.” 

Koffijberg streed het afgelopen jaar met zijn broer en Tornike Tsjakadoea om één plek richting de Olympische Spelen van Tokio. Daar streed Koffijberg de laatste maanden fulltime voor. De Judobond koos voor Tsjakadoea, die veel hoger op de wereldranglijst staat dan Koffijberg. Maar dat is niet het facet waar Koffijberg moeite mee heeft. ,,Het gaat om wat er daarna gebeurt. Ik wil ook graag in aanmerking blijven komen voor de Olympische Spelen van 2024, dus wil ik op het hoogste niveau blijven trainen en wedstrijden afwerken. Dat is me nu afgenomen, omdat ik vind dat ik op een zijspoor ben gezet.”