Volledig scherm
Kiki Bertens. © REUTERS

Kiki Bertens en de ranking: hoe zit het?

4de plek gloortNu Kiki Bertens wekelijks aansprekende resultaten boekt, en zich heeft verzekerd van minimaal nog een paar maanden in de top 10, is die wereldranglijst vanuit Nederlands oogpunt interessanter dan ooit. Alleen: hoe zit het nou precies met die ranking? Pas als je weet hoe het werkt, is het simpel.

Quote

In het meest positieve geval kan Kiki Bertens maandag 4de staan.

Door Rik Spekenbrink

Het waren van die wekelijkse nieuwsberichten, afgelopen jaren. Iedere maandagochtend publiceerde de ATP en de WTA de nieuwe wereldranglijst en dan was het meestal zo dat Kiki Bertens een paar plekjes hadden gewonnen, of verloren. Maar nu zij de wereldtop met succes heeft aangevallen, is die ranking voor tennisliefhebbers bijna iedere dag interessant. Bertens stond afgelopen maandag op plek 8, haar hoogste notering ooit, en heeft afgelopen weken dermate goed gepresteerd dat ze zeker nog een paar maanden in de mondiale top 10 zal staan. Maar: is de top 5 al in zicht? Waar kan ze komen te staan als ze deze week het toernooi van Doha zou winnen?

Wie dat wil volgen kan terecht bij de virtuele wereldranglijst, de WTA live ranking. In één oogopslag is te zien welke tennisster deze week waar speelt, in welke ronde ze nu staat en hoeveel punten er voor haar op dat toernooi maximaal te verdienen zijn. Er is overigens ook een app van deze site: Live Tennis Rankings.

Maar eerst nog even één stap terug: de wereldranglijst wordt niet opgebouwd door het optellen van het gewonnen aantal punten op de toernooien gedurende het jaar. Het werkt anders: je verdedigt de punten die je vorig jaar, in 2018 dus, hebt gewonnen. En je kan dus eigenlijk alleen ‘scoren’ in weken waarin je het vorig seizoen minder goed hebt gedaan, of niet hebt gespeeld.

Zo won Bertens vorig jaar drie toernooien (Charleston, Cincinnati en Seoel), stond in de finale van het grote graveltoernooi in Madrid en bereikte de kwartfinale op Wimbledon. In die weken heeft zij dus veel punten te verdedigen. In andere weken, zoals deze maand in Doha en Dubai en volgende maand in Indian Wells en Miami, valt er voor haar vooral te winnen. Daar waren de resultaten van Bertens in 2018 minder goed.

Volledig scherm
Kiki Bertens. © REUTERS

Bertens speelt vanavond de kwartfinale in Doha tegen de Belgische Elise Mertens. Mocht ze verliezen, dan blijft de Nederlandse op plek 8 staan. Als ze wint, staat ze virtueel 7de.

Dat is het minst gunstige scenario. In het meest positieve geval kan Bertens maandag 4de staan. De huidige nummers 4 en 5 op de virtuele wereldranglijst, Petra Kvitova en Karolina Pliskova, spelen deze week niet. Op 6 staat Elina Svitolina, die in Doha inmiddels al in de halve finale staat. Als zij en Kerber uiteindelijk minder ver komen dan Bertens, blijft ze die twee in ieder geval voor. Bij toernooiwinst komt ze op een puntenaantal van 5255, staat ze 4de en is het gaatje met plek 2 minder dan 100 punten.


Maar: dan begint het hele rekenen maandag weer opnieuw, als de vrouwen in Dubai neerstrijken voor het volgende toernooi.