Volledig scherm
Niek Kimmann (rechts) en Justin Kimmann (midden) tijdens de laatste training voor de wereldbeker BMX op Papendal. © Wout van Zoeren

Kimmann wil meer na wereldbekerzege op zaterdag op eigen baan

WERELDBEKER BMXDe druk was hoog, maar Niek Kimmann maakte de verwachtingen tijdens de wereldbeker BMX op Papendal meer dan waar. De 22-jarige sporter uit Dedemsvaart reed de internationale concurrentie op zijn thuisbasis volledig aan gort en pakte voor Oranje belangrijke punten richting de Olympische Spelen van Tokio in 2020.

Natuurlijk, de winst in de wereldbeker staat hoog op het prioriteitenlijstje van Kimmann, zeker wanneer die wordt gehouden op de baan waar hij en zijn teamgenoten van Oranje bijna dagelijks trainen. Maar in het pre-olympische seizoen is het vooral ook belangrijk om punten te pakken voor Nederland. Voor Tokio wordt namelijk de balans opgemaakt welke landen hoeveel rijders mogen afvaardigen richting Japan. Een plek bij de beste twee landen van de wereld geeft recht op drie rijders bij de mannen en drie bij de vrouwen. 

Overtuiging

Op dat gebied liet Oranje zich van zijn beste kant zien op Papendal, met Kimmann als grootste uithangbord van de sport. ,,Hier was ik wel op gebrand‘’, zei Kimmann al na de eerste dag waarop hij met overtuiging won. ,,Deze baan heeft natuurlijk geen geheimen voor ons, dat is wel een voordeel. Maar aan de andere kant moet het nog wel even gebeuren natuurlijk. Niets is zeker in deze sport, je bent van zoveel factoren afhankelijk. Maar het ging wel erg lekker nu.”

Volledig scherm
Niek Kimmann. © ANP

De gedoodverfde winnaar  van dit weekend voelde zich af en toe wel opgejaagd wild. ,,Iedereen wist dat ik hier natuurlijk graag wilde winnen. Ik ben de rijder in vorm, al viel het met een achtste en tweede plek in Manchester tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd nog wel wat tegen. Toch was ik wel wat bang dat ze letterlijk mijn wiel zouden zoeken, maar gelukkig viel dat mee.”

Zondag

Hij maakt zich op voor de wedstrijden van vandaag, de tweede wereldbekerdag op Papendal. ,,Nu moet ik niet achterover leunen omdat ik gisteren al heb gewonnen natuurlijk", waarschuwt Kimmann zichzelf. ,,Als ik zondag achtste word, baal ik natuurlijk heel erg. Al blijft die eerste plek van zaterdag dan wel hangen, maar ik ben nu eenmaal een sportman en wil overal en altijd winnen. Al heb je dat niet altijd zelf in de hand.‘’

De Hierdense Ruby Huisman werd zaterdag nog vijfde en was daarmee de derde Nederlandse na winnares Judy Blauw en Laura Smulders die derde werd.

Live Voetbal

home logo Willem IIWIL
EINDE
2-1
FC EmmenEMM
away logo
home logo Heracles AlmeloHER
61'
0-0
VitesseVIT
away logo
home logo sc HeerenveenHEE
20'
0-0
FC TwenteTWE
away logo