Kok eerste Nederlandse vrouw onder 37 seconden, Krol voelt zich paar jaar ouder na 1500m
World Cup Salt Lake CityDe tweede dag van de wereldbeker in Salt Lake City zit erop. De schaatsers en schaatsers boden voldoende spektakel in de Olympic Oval. Femke Kok brak een record, Jutta Leerdam bleef staan bij de start, Kjeld Nuis viel door de mand en Thomas Krol moest lang herstellen na zijn 1500m. Een overzicht.
500m vrouwen
Voor Jutta Leerdam ging het helemaal mis op de 500m. Zij bleef staan bij het startschot en zag op die manier Femke Kok een record rijden. Zij werd de eerste Nederlandse vrouw ooit die onder de 37 seconden reed: 36.96. Leerdam kwam wel over de finish, als laatste in 45.63 seconden. Dione Voskamp en Michelle de Jong eindigden ook in het achterveld. ,,Ik had geen idee wat er gebeurde”, zei Leerdam tegenover de NOS.
Kok was trots op haar tijd, maar niet blij met haar race. ,,Het voelde niet alsof ik een 36'er ging rijden. Ik zou het graag over doen, want ik denk dat het sneller kan.” Lees hier meer over de race tussen Kok en Leerdam.
1500m mannen
Thomas Krol en Kjeld Nuis waren de Nederlandse specialisten op de 1500m. De een stelde diep teleur met een elfde tijd (1:43.04), de ander kwam als derde over de streep in 1:41.89. Krol over zijn derde plaats: ,,Er zit progressie in. Ik zie alleen nog niet helemaal helder. Je wordt wel een paar jaartjes ouder als je hier rijdt. Dit is eigenlijk helemaal niet leuk", reageerde Krol bij de NOS.
Olympisch kampioen Nuis reageerde bezorgd. ,,Deze tijd rijd ik ook in Thialf. Hier ben ik niet voor opgestaan. Ik dacht nog dat ik zo lekker bezig was. Ik heb geen idee waar het aan ligt.”
1000m vrouwen
Na haar verprutste 500m revancheerde Jutta Leerdam zich. Ze reed de tweede tijd in Salt Lake City op de 1000m. Dat stemde haar tevreden. ,,Meestal ben ik op de World Cups niet zo goed. Dit is pas mijn tweede medaille", reageerde ze blij. ,,Ik vond het wel lastig om om te schakelen na de 500m. Ik ben blij dat ik lekker schaatste.”
Kok eindigde als vijfde, in 1:12.87. Ze verbeterde wel haar oude persoonlijke record van 1:14.17. Ireen Wüst werd negende, Lotte van Beek veertiende.
Lees hier Premium-verhalen over Jutta Leerdam en Femke Kok:
• Jutta Leerdam bereikt miljoenenpubliek: ‘Tja, ik weet het ook allemaal niet meer’
• Femke Kok na ‘privédingen’ weer lekker in haar vel: ‘Ik dacht wel, waarom moet ik verantwoording afleggen’
Massastart
Jorrit Bergsma kon niet meedoen om de podiumplaatsen bij de massastart. Hij had geen landgenoot die hem kon helpen in de slotfase. Bart Hoolwerf haalde de finale niet. De schaatser van Team Zaanlander eindigde als zesde. Bart Swings won op overtuigende wijze.
Ploegenachtervolging
De Nederlandse vrouwen pakten het zilver op de ploegenachtervolging in 2:52.69. Canada won en was bijna drie tienden sneller dan Melissa Wijfje, Irene Schouten en Ireen Wüst. Rusland werd derde. Olympisch kampioen Japan (3.01,51) leek op weg naar een nieuw wereldrecord. In de slotronde ging Nana Takagi onderuit.
Wüst, Wijfje en Schouten bleven vier honderdsten boven het Nederlandse record dat in februari 2020 in Salt Lake City was neergezet. ,,Het was degelijk, maar er zitten nog heel veel verbeterpunten in”, zei Wijfje bij de NOS. Ook ploeggenoten Wüst en Schouten erkenden dat er nog veel werk te verzetten is met het oog op concurrenten Canada en Japan. ,,Ik denk dat wij nog even een inhaalslagje moeten maken”, vond Wüst.
Het is bij de Nederlandse ploeg nog niet bekend wie er straks op de Olympische Spelen in Beijing in actie komen op dit onderdeel. ,,Dat weten we pas na het olympische kwalificatietoernooi”, zei Wüst. “Dan is het heel goed om die trainingen samen te gaan doen, al is dat misschien aan de late kant.”
Uitslag ploegenachtervolging
Uitslag massastart
Uitslagen 1000m vrouwen
Uitslagen 1500m mannen
Uitslagen 500m vrouwen
Standen wereldbeker
Kalender
Bekijk hieronder onze schaatsvideo's.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
1
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
Russell heeft als enige coureur last van regen bij Spaanse GP: ‘Denk dat het zweet is, George’
Hoewel het vooraf veel ging over mogelijke regenbuien tijdens de Grand Prix van Spanje, bleef het uiteindelijk de hele middag droog boven het circuit. Maar niet volgens George Russell. De Brit van Mercedes meldde tijdens de race via zijn boordradio dat hij regendruppels voelde. Tot verbazing van de tv-kijkers die geen spatje op de lens zagen. -
Ons Jabeur hekelt fans die kaartjes doorverkopen bij vrouwenpartijen: ‘Denken bij voorbaat dat het waardeloos wordt’
De Tunesische tennisster Ons Jabeur snapt er niets van dat er nog altijd op een negatieve manier tegen vrouwenpartijen aan wordt gekeken. Ze kreeg geluiden te horen dat fans hun kaartjes voor de avondsessie op Roland Garros hebben doorverkocht omdat er een vrouwenwedstrijd staat gepland. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Motorbestuurder overlijdt na botsing met wielrenner bij Ironman-triatlon in Hamburg
Bij een crash tussen een atleet en een motor tijdens de Ironman-triatlon in Hamburg is een motorbestuurder overleden. De 70-jarige motorbestuurder overleed volgens Duitse media aan hersenletsel en inwendige bloedingen als gevolg van de crash.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
PREMIUMMet video
Gravelrace Unbound eindigt in drama voor Thijs Zonneveld: ‘Mijn knie ziet eruit als een vulkaankrater’
Gisteren werd in hartje Kansas Unbound verreden, de grootste gravelkoers ter wereld. Een overlevingstocht van 300 kilometer. Maar de koers van onze verslaggever en columnist Thijs Zonneveld eindigde veel te vroeg, na een salto in een rotsachtige afdaling. -
Met video
PSV wil Peter Bosz strikken als opvolger van Ruud van Nistelrooij
PSV wil Peter Bosz als nieuwe coach strikken. De ervaren Bosz (59) is de topkandidaat in Eindhoven, al zijn er ook nog andere namen waar PSV op kan mikken. Of het lukt om Bosz te strikken, moet snel blijken.Eindhoven