Volledig scherm
Sven Kramer. © EPA

Kramer grijnst: ‘Er zijn mensen met minder dan 20 titels'

Nog geen dag na zijn frustrerende troonsafstand op de 5000 meter viel er met Sven Kramer weer genoeg te lachen in Inzell. De titelprolongatie op de ploegachtervolging stemde de Friese grootmeester vrolijk. Het was zijn twintigste wereldtitel op de WK afstanden, een ongekend aantal. ,,Ik denk dat er mensen zijn met minder wereldtitels'', grijnsde de grootste schaatser aller tijden.

,,Ik had die twintigste wel liever op vrijdag gewonnen, maar goed’', ging Kramer serieus verder. Van een revanche op tegenstander Noorwegen, met de glorieuze winnaar van de 5000 meter Sverre Lunde Pedersen in de gelederen, wilde hij niet spreken. ,,Zo zit ik niet in elkaar. Ik wil gewoon graag winnen en ben hartstikke blij en trots dat het gelukt is op dit onderdeel.’'

Volledig scherm
Het schaatstrio Sven Kramer, Douwe de Vries en Marcel Bosker op het ijs bij de WK afstanden. © ANP

Kopman Kramer, die weinig last meer had van zijn bronzen race op de avond ervoor, sprak van heel goed teamwerk. ,,Het liep als een trein. De snelheid zat er goed in en de wissels verliepen goed. Marcel en Douwe hebben prima gereden’', loofde hij zijn teammaten Bosker en De Vries.

Ireen Wüst greep met de vrouwenploeg net naast haar dertiende wereldtitel. Het verschil met olympisch kampioen Japan was 0,42 seconde. ,,Er zat niet meer in dan zilver, we reden vanochtend pas voor de eerste keer dit seizoen in deze samenstelling op het ijs’', doelde ze op haar teamgenoten Antoinette de Jong en Joy Beune. ,,Dat is natuurlijk wel een beetje gek, maar dat is nu eenmaal zo. Tegen die achtergrond hebben we het gewoon uitstekend gedaan.’'

Wüst, die bij de WK afstanden op twee titels minder staat dan recordhouder Martina Sablikova uit Tsjechië, wees op de kracht van Japan. ,,Zij zijn van wereldklasse. Zij trainen altijd met elkaar en rijden ook alle wedstrijden met elkaar, vooral om in elkaars slag te kunnen blijven rijden. Die weten feilloos hoe ze het moeten doen. Voor ons is het nog een beetje aftasten. Je moet ergens beginnen en volgens mij zijn we nu met elkaar de goede weg ingeslagen.’’.