Kristoff wint spectaculaire Gent-Wevelgem, Van der Poel vierde

NabeschouwingAlexander Kristoff heeft Gent-Wevelgem gewonnen. De Noor van UAE Emirates was in een sprint van een uitgedund peloton de snelste. Mathieu van der Poel raakte ietwat ingesloten en bolde als vierde over de streep in zijn allereerste World Tour-wedstrijd.

Na een razendsnelle openingsfase wist er een groep van twintig man te ontsnappen. Grote namen als Mathieu van der Poel, Niki Terpstra, Peter Sagan en Wout van Aert waren mee. Van Aert kon zelfs rekenen op de steun van vier ploeggenoten, maar helaas voor hem vielen Taco van der Hoorn en Danny van Poppel door pech weg. Er bleven achttien renners over.

Het tweede uur werd met een gemiddelde van liefst 54,5 km/h afgelegd. Het peloton onder leiding van Deceuninck-Quick-Step (Gilbert, Viviani) en CCC (Van Avermaet) deed er alles aan om de koplopers in te rekenen. Op de eerste passage van de Kemmelberg trok Van Aert vooraan stevig door en konden Trentin, Van der Poel en Terpstra volgen. De groep werd flink uitgedund. Na een fase waarin er vooral naar elkaar gekeken werd, reden Sagan, Trentin, Theuns en Teunissen weg. Luke Rowe maakte later vanuit het uitgedunde peloton de oversteek naar de vier leiders.

Van der Poel ingesloten

Op de Baneberg was Van der Poel het beu en versnelde hij. Van Aert volgde, maar nam omdat zijn ploegmaat Teunissen voor hem reed niet over. Na een nieuwe aanval van Van Aert sprongen Stybar en Kristoff mee, maar ook zij slaagden er niet in om weg te rijden. Ondertussen reden de vijf leiders nog vooruit en troepte daarachter alles samen. Met nog achttien kilometer te gaan zat de vlucht er van Sagan, Trentin, Theuns, Teunissen en Rowe op. Zonder kasseien of hellingen op het menu werd er in een gruwelijk hard tempo afgestormd op Wevelgem.

De ene na de andere aanval volgde, maar de ploegen van de overgebleven sprinters lieten niet begaan. Stuyven, Bauer, Langeveld en Jansen slaagden er wel in om in de laatste vijf kilometer weg te rijden. Alle knechten van de sprinters waren opgerookt, waardoor de voorsprong van de vier leiders alsmaar bleef groeien. Doordat ze naar elkaar keken werd de kopgroep in de slotkilometer ingerekend en draaide het alsnog op een sprint uit. Kristoff was daarin oppermachtig.

John Degenkolb drukte als tweede zijn wiel over de streep, Oliver Naesen werd derde. Van der Poel kwam in zijn allereerste wedstrijd op het hoogste wegniveau als vierde over de streep. Danny van Poppel finishte - bij afwezigheid van de zieke Dylan Groenewegen - als vijfde namens Jumbo-Visma.

Volledig scherm
Alexander Kristoff (rechts) juicht, Van der Poel (links) finisht net voor Van Poppel als vierde. © BELGA
Volledig scherm
Van der Poel in actie tijdens Gent-Wevelgem, met Mads Pedersen in zijn wiel. © BELGA

Live Voetbal

home logo ADO Den HaagADO
18:30
FC GroningenGRO
away logo
home logo Fortuna SittardFOR
19:45
RKC WaalwijkRKC
away logo
home logo VVV-VenloVVV
19:45
PEC ZwolleZWO
away logo
home logo FC TwenteTWE
20:45
VitesseVIT
away logo