Krol en Nuis grijpen naast wereldtitel op 1000 meter
Volledig scherm
Krol en Nuis grijpen naast wereldtitel op 1000 meter © videostill

Kunnen Thomas Krol en Kjeld Nuis vanavond sportieve revanche nemen op de 1500 meter?

Geen klassieker vanavond op de 1500 meter tijdens het WK Afstanden schaatsen in Salt Lake City. Geen Thomas Krol tegen Kjeld Nuis. De twee Nederlanders komen achter elkaar in actie in de elfde en twaalfde rit. Kunnen ze sportieve revanche nemen?

De 1500 meter bij de mannen starten iets voor half tien vanavond Nederlandse tijd. Nuis en Krol zijn de favorieten op de schaatsmijl, maar gaan er niet zo maar vanuit dat ze met zijn tweeën de twee belangrijkste medailles gaan verdelen. Met Denis Joeskov, de Zuid-Koreaan Kim en de Chinees Ning liggen er grote kapers op de kust. 

Voordeel voor Deventenaar Krol is dat hij in de elfde rit rijdt, voor Nuis. Meestal komt Nuis namelijk als winnaar naar voren in een onderling duel, dat op deze afstand al een klassieker kan worden genoemd. 

Grote hoogten

Zoals vorig jaar tijdens de wereldbekerfinale, ook op het ijs van Salt Lake City, toen de twee Nederlanders elkaar naar grote hoogten stuwden en beiden onder het oude wereldrecord doken. Nuis was alleen net iets sneller dan Krol.

De twee azen in elk geval op revanche, want zaterdagavond werden Nuis en Krol even met beide benen op de grond gezet door de ontketende Pavel Koelizjnikov, die met een nieuw wereldrecord op de 1000 meter geen twijfel liet bestaan wie er op dit moment de beste is op die afstand.

De belangrijkste ritten: Rit 7: Joeskov (Rus) - Langelaar (Can); Rit 10: Patrick Roest - Oda (Jpn); Rit 11: Kim Min-soek (ZKo) - Thomas Krol; Rit 12: Kjeld Nuis, Ning (Chn)