Volledig scherm
Patrick Lefevere, manager van Deceuninck - Quick-Step. © photo: Cor Vos

Lefevere: Mathieu een superfenomeen, maar niet iedereen moet gaan crossen

Patrick Lefevere is zeer onder de indruk van de overwinning van Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race, maar waakt ervoor om het veldrijden te zien als basis voor topprestaties op de weg. ,,Mathieu is een superfenomeen maar we moeten nu niet opeens gaan overdrijven en iedereen in de winter laten crossen”, zei de manager van Deceuninck - Quick-Step tegen Het Nieuwsblad.

De Belgische wielerploeg van Lefevere rijgt doorgaans de successen aaneen tijdens de voorjaarsklassiekers maar heeft nu opeens te maken met sterke tegenstanders die eerder successen in het veld boekten, zoals Wout van Aert (Jumbo-Visma) en Van der Poel (Corendon-Circus). De 24-jarige Van der Poel verraste in Limburg de pupil van Lefevere Julian Alaphilippe door op onnavolgbare wijze de Gold Race te winnen.

,,Alaphilippe had wel krampen, maar wat Mathieu doet hebben we lang niet gezien. Wij voelen ons nog niet geroepen om het anders te doen.” Lefevere gaat zeker niets veranderen aan de volgende wintervoorbereiding. ,,Mathieu is een crosser en heeft daarom een specifieke aanpak. Voor andere jongens loop het seizoen gewoon door. Het blijft een kwestie van een goede inschatting van de combinatie: crossen, rusten, trainen en koersen.”

Klassiekerrenners als Michal Kwiatkowski en Peter Sagan hebben volgens de 64-jarige Belg eerder op dezelfde wijze koersen gewonnen zoals Van der Poel deed in Vilt. ,,Het is echter pas zijn eerste voorjaar. Hij wordt als een crosser beschouwd maar inmiddels gaan ze wel anders naar hem kijken.”

Luister hier naar de Podcast In het Wiel over de indrukwekkende zege van Van der Poel.