Het Grand Prix-circuit van Zandvoort in aanbouw.
Volledig scherm
Het Grand Prix-circuit van Zandvoort in aanbouw. © Rob Engelaar

Menselijke ketting blokkeert F1-teams die over strand naar Zandvoort willen rijden

De animo om rond de Formule 1-race in Zandvoort een menselijke blokkade op te werpen op het strand tussen Noordwijk en Zandvoort is groot. De gemeenten Noordwijk en Zandvoort gaven Formule 1-teams onlangs toestemming om over het strand van Noordwijk naar Zandvoort te rijden. Daarbij crossen zij tussen 30 april en 3 mei rechtstreeks door een natuurreservaat.  

Organisator Koen Zonneveld vertelt aan NH Nieuws dat een menselijke ketting dat straks moet voorkomen. Het natuurreservaat is op ‘normale’ dagen verboden toegang voor voetgangers, maar voor drie F1-teams wordt daar dus vier dagen lang een uitzondering voor gemaakt.

De tegenstanders zullen op drie plekken het konvooi tot stoppen dwingen: bij Noordwijk, Langelderslag en Zandvoort. Volgens de organisator komen daar kettingen van ‘honderden’ mensen te staan. Ook actiegroep Extinction Rebellion is het oneens met de beslissing van de betrokken gemeenten. Activisten hielden een zogenoemde ‘die-in’ in de Zandvoortse gemeenteraadszaal, waarbij ze deden alsof ze dood op de grond lagen.

De Red Bull van Max Verstappen.
Volledig scherm
De Red Bull van Max Verstappen. © ANP