MOB in hoger beroep tegen stikstofuitspraak circuit Zandvoort
updateMilieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) gaat in hoger beroep bij de Raad van State tegen de rechterlijke uitspraak om de stikstofvergunning van het circuit in Zandvoort in stand te laten.
Dit zegt jurist Valentijn Wösten van MOB in een reactie op de uitspraak van de bestuursrechter van de rechtbank in Haarlem.
De zaak, aangespannen door diverse natuurorganisaties, draait onder meer om de vraag of de stikstofuitstoot binnen de normen blijft. Volgens de milieuorganisatie klopt de gebruikte stikstofrekensom niet. Volgens MOB wordt met het racen schade veroorzaakt aan de beschermde natuur rond het circuit. ,,De vergunning leidt niet tot meer stikstofdepositie”, concludeert de rechtbank. Volgens de rechtbank mochten de Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) de vergunning verlenen aan het circuit in Zandvoort.
We hebben de rechtbank zojuist horen zeggen dat de stikstofberekening niet relevant zou zijn. Maar waarom heeft de rechtbank dan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak aan het werk gezet?
,,Dit gaat een hoger beroep worden bij de Raad van State en naar alle waarschijnlijkheid ook een verzoek om een voorlopige voorziening. Dat betekent dat we medio mei of juni een voorlopig oordeel hebben van de hoogste bestuursrechter, met het oog op de Formule 1 in september”, zegt Wösten. ,,Voorzitter Johan Vollenbroek van de MOB roept nogmaals op elektrisch te gaan rijden en met de Formule 1 afscheid te nemen van een fossiel tijdperk.”
Jan Lammers blij
Sportief directeur Jan Lammers van de Dutch Grand Prix is blij dat circuit Zandvoort de bodemprocedure over de stikstofuitstoot heeft gewonnen. Daardoor kan de Formule 1-race in september doorgang vinden. ,,Ik zeg niet opgelucht, want in een democratie moet het recht zijn beloop krijgen. Maar we zijn er wel blij mee, want nu kunnen we ons weer focussen op het evenement”, zei de Zandvoorter in reactie op de uitspraak van de rechtbank in Haarlem. ,,Het maakt alles weer een stuk gemakkelijker voor ons, hoewel we niet onverschillig in de kwestie staan. De milieuorganisaties hebben het volste recht de vergunning aan te vechten en zouden wij in het ongelijk zijn gesteld, dan hadden we dat moeten accepteren”, aldus Lammers.
Emissieplafond
,,De rechtbank stelt vast dat in de oude situatie het circuitterrein het hele jaar gebruikt mocht worden voor auto- en motorsportactiviteiten en andere grote evenementen, waaronder de Formule 1. In de verleende vergunning is het gebruik van het circuitterrein beperkt tot 28 dagen per jaar. Ook is in de vergunning een emissieplafond opgenomen. Dit was in de oude situatie niet het geval”, aldus de bestuursrechter.
,,De rechtbank komt daarom tot de conclusie dat de stikstofdepositie en emissie door de verleende vergunning altijd minder zal zijn dan in de oude situatie was toegestaan. Omdat de verleende vergunning niet leidt tot meer stikstofdepositie, is het uitgesloten dat het gebruik en het uitvoeren van werkzaamheden op het circuitterrein significante gevolgen heeft voor het nabijgelegen Natura2000-gebied.
Iets raars aan de hand
Er is iets ‘gruwelijk mis’, zegt Wösten. ,,We hebben de rechtbank zojuist horen zeggen dat de stikstofberekening niet relevant zou zijn. Maar waarom heeft de rechtbank dan de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB) aan het werk gezet? Dat zijn onafhankelijke milieu-ingenieurs van de rechtbank die in dit geval stikstofrekensommen kunnen nalopen. Dat hebben ze ook gedaan en dat kost ook veel publiek geld.”
Ook Stichting Duinbehoud reageert ‘heel teleurgesteld’ op de uitspraak van de bestuursrechter in de stikstofzaak van het circuit in Zandvoort. ,,Wat er nu gebeurt is dat de stikstofuitstoot gewoon doorgaat in het duingebied en de natuur daar last van heeft”, zegt directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud. Hij noemt de uitspraak ‘een grote tegenvaller’. ,,Wat de rechter feitelijk zegt is dat het circuitpark in het verleden een onbeperkte vergunning had om stikstof uit te stoten. En dat ze niet wil tornen aan dat uitgangspunt”, reageert Janssen.
Iets raars aan de hand
Volgens Wösten wordt STAB alleen aan het werk gezet als het oordeel ook echt een rol speelt in het oordeel van de rechtbank. ,,Er is iets raars aan de hand dat ze de STAB aan het werk hebben gezet en aan de andere kant zeggen dat de rekensommen niet relevant zijn. Nog ernstiger is dat de rechtbank zegt dat de oorspronkelijke onderliggende vergunning alles toestond. Dan zou er strikt genomen genoeg stikstofruimte zijn om Tata Steel en Schiphol onder deze vergunning te brengen.”
MOB verloor vorig jaar augustus nog een kort geding. De voorzieningenrechter stelde toen vast dat de standpunten van de milieuorganisatie en het circuit te ver uit elkaar lagen en dat aanvullend deskundigenonderzoek nodig was. De betwiste stikstofuitstoot is onderzocht door de Stichting Advisering Bestuursrechtspraak (STAB).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Column Thijs Zonneveld | Cadeautje van Van Aert? Hij gunde Laporte Gent-Wevelgem omdat hij hem nodig heeft
Columnist Thijs Zonneveld keek vandaag nog even terug op de hegemonie van Jumbo-Visma gisteren in Gent-Wevelgem, en dan speciaal naar het geschenkje van Wout van Aert aan Christophe Laporte. ,,Wielrennen is geen individuele sport – en ook geen teamsport trouwens. Het is een mix van beide.” -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMhuisarts vertelt
‘Vroeger keken we ’s avonds samen naar Disney+, maar nu wil ze niet meer’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. Deze week behandelt hij een patiënt met ernstige buikklachten. -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies. -
PREMIUM
Worden telefoontaps Juventus fataal in rechtszaal?
Onder meer afgeluisterde telefoongesprekken moeten aantonen of Juventus jarenlang bewust knoeide met zijn boekhouding: door transferwaardes kunstmatig op te krikken en gegoochel met coronasalarissen leek de club aan de financiële spelregels te voldoen. In Turijn begint het strafrechtelijke proces, dat de club nog jaren kan achtervolgen.
-
Met video
Ongekende overmacht Jumbo-Visma: Wout van Aert schenkt Christophe Laporte overwinning Gent-Wevelgem
Christophe Laporte heeft op grootse wijze zijn eerste Gent-Wevelgem gewonnen. De Fransman van Jumbo-Visma kwam als eerste over de streep na een indrukwekkende koppeltijdrit van dik 50 kilometer met ploeggenoot Wout van Aert. De topfavoriet gunde zijn meesterknecht in Wevelgem de klassiekerzege. -
-
-
Celstraf geëist tegen Doetinchemmer voor witwassen acht ton van Fenerbahçe: ‘Wat een verhaal’
Tegen een 47-jarige man uit Doetinchem is vandaag achttien maanden cel geëist voor het witwassen van ruim 8 ton van de Turkse voetbalclub Fenerbahçe. Het bedrag was bedoeld voor de Italiaanse club Empoli maar kwam terecht op de bankrekening van het autobedrijf van de verdachte. -
Voetbalwereld rouwt om overleden Thijs Slegers: ‘Hij is een voorbeeld voor velen’
Het nieuws dat Thijs Slegers maandag is overleden heeft veel losgemaakt. Voetbalclubs, PSV-fans en (oud-)voetballers laten via social media weten enorm bedroefd te zijn door het nieuws.Eindhoven