Michel Mulder
Volledig scherm
Michel Mulder © BSR Agency

Olympisch kampioen Michel Mulder stopt met schaatsen

Michel Mulder stopt met schaatsen. De 33-jarige olympisch kampioen neemt dit besluit na de matige prestaties van de afgelopen jaren, zo geeft hij aan bij de NOS. Hij maakt het seizoen nog wel af bij zijn ploeg, maar schaatst geen wedstrijden meer.

Mulder werd in 2014 olympisch kampioen op de 500 meter. Hij pakte als eerste Nederlander ooit het goud op die afstand. Met een verschil van slechts 0,012 seconde troefde hij in Sotsji Jan Smeekens af. Op de 1.000 meter veroverde hij het brons.

Op het NK in december kwam hij op de 500 meter niet verder dan een negende plaats, waardoor hij opnieuw ontbreekt op de grote toernooien. Toen had hij besloten te stoppen. ,,Ik rijd niet meer zestien 34'ers in een jaar zoals toen ik olympisch kampioen werd. Ik zag nog wel heel veel lichtpuntjes en fysiek ben ik ook nog steeds heel sterk. Maar ik wil ook graag resultaten zien.  Ik zie mezelf niet zomaar weer wereldkampioen of olympisch kampioen worden”, zei de 33-jarige schaatser. 

De sprinter won in 2015 bij de WK afstanden nog zilver op de 500 meter. Zijn tweede zilveren medaille op die afstand. In de jaren daarna zocht hij naar zijn goede vorm. Hij wist zich niet te plaatsen voor de Olympische Spelen van Pyeongchang in 2018. Mulder gaat de komende maanden nadenken over zijn toekomst. ,,Ik heb de ambitie om trainer te worden en ga de cursus ook volgen, maar hoe dat verder gaat weet ik nog niet.”

Michel Mulder toont zijn gouden medaille
Volledig scherm
Michel Mulder toont zijn gouden medaille © Pim Ras Fotografie

Mulder veroverde op de Olympische Spelen van Sotsji in 2014 als eerste Nederlandse schaatser goud op de 500 meter. Hij bleef landgenoot Jan Smeekens toen 13 duizendsten van een seconde voor. Hij won op die Spelen ook nog brons op de 1000 meter. Ook werd hij twee keer wereldkampioen sprint, in 2013 en in 2014.

Terwijl Ronald Mulder lacht kan Michel het amper beseffen dat hij olympisch kampioen is op de 500 meter
Volledig scherm
Terwijl Ronald Mulder lacht kan Michel het amper beseffen dat hij olympisch kampioen is op de 500 meter © Pim Ras Fotografie