Volledig scherm
Team NL. © ANP

Olympische medaillewinnaars geridderd bij huldiging

De Nederlandse sporters die tijdens de afgelopen winterspelen in Pyeongchang een medaille wonnen zijn vandaag geridderd. De huldiging vond plaats in de Grote Kerk in Den Haag. 

De schaatssters Carlijn Achtereekte en Esmee Visser, schaatser Kjeld Nuis, shorttrackster Suzanne Schulting en zitskiër Jeroen Kampschreur zijn geridderd voor hun gouden medailles op de afgelopen Winterspelen in Pyeongchang. 

Het vijftal is tijdens de huldiging van de olympische en paralympische sporters in Den Haag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Sportminister Bruno Bruins spelde de bijbehorende versierselen op.

Achtereekte won op de afgelopen Olympische Spelen in Pyeongchang goud op de 3000 meter, Visser pakte de titel op de 5000 meter. Nuis greep goud op de 1000 en 1500 meter. Schulting verraste met de eerste Nederlandse gouden medaille bij het shorttrack, ze won de 1000 meter. Zitskiër Kampschreur veroverde op de Paralympische Spelen het goud op de slalom.

Bruins riep ook de schaatsgrootheden Sven Kramer en Ireen Wüst naar voren tijdens de plechtigheid, evenals schaatsster Jorien ter Mors en parasnowboardster Bibian Mentel. Ook zij wonnen goud in Pyeongchang, maar omdat ze dat ook al op eerdere Winterspelen presteerden en daarvoor koninklijk zijn onderscheiden, kregen ze nu geen lintje. De minister overhandigde de sporters het bronzen beeldje met de naam Chapeau.

Vicepremier Hugo de Jonge sprak alle olympiërs en paralympiërs toe. Hij was trots op de vijfde plaats van de Nederlandse equipe in de medaillespiegel. ,,We laten erkende wintersportlanden als Zwitserland, Zweden en Oostenrijk achter ons. Dat is de magie van de Spelen'', aldus De Jonge.

De medaillewinnaars worden vandaag ook op Paleis Noordeinde ontvangen door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Margriet. 

Volledig scherm
Bibian Mentel, Ireen Wust, Suzanne Schulting en Kjeld Nuis na de huldiging van de medaillewinnaars winterspelen 2018 PyeongChang in de Grote Kerk. © ANP
Volledig scherm
Sven Kramer (rechts) en Patrick Roest na de huldiging van de medaillewinnaars winterspelen 2018 PyeongChang in de Grote Kerk. © ANP
Volledig scherm
Medaillewinnaars Koen Verweij, Patrick Roest, Sven Kramer, Kjeld Nuis, Jorien ter Mors en Irene Schouten komen aan bij paleis Noordeinde voor een ontmoeting met koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Margriet. © ANP

TeamNL🇳🇱 on Twitter

Wat bijzonder! Onze paralympisch en olympische sporthelden zijn samen gehuldigd 🙌. #TeamNL #ZoDoenWeDat