Volledig scherm
Sam Ligtlee in gesprek met de pers daags voor het EK baanwielrennen waar de Eerbekenaar de kilometer tijdrit rijdt. © Kevin Hagens

Sam Ligtlee is de zenuwen voorbij en klaar om te knallen voor eigen publiek

Sam Ligtlee hoopt op een sterk EK in Apeldoorn. De 21-jarige Eerbekenaar rijdt de kilometer tijdrit, maar had ook graag deel uitgemaakt van de teamsprint. Zo ver is het nog niet, weet hij. ,,Maar ik heb de tijd.”

De kilometer tijdrit is geen olympisch nummer, dus de reis naar Tokio volgend jaar zit er niet in voor Ligtlee. Vorige week koos bondscoach Hugo Haak na de testdag van de teamsprinters vier andere renners waarmee hij het Olympisch traject in wil. ,,Ik heb me er bij neergelegd en focus me op wat wel kan. Daar heb ik op dit moment veel meer aan. De concurrentie is enorm en die mannen zijn allemaal erg sterk. Het balletje zal wel een keer de goede kant op vallen, dat weet ik. Ik groei nog steeds en richt me op 2024. Stapsgewijs kom ik steeds wat verder.”

Concurrentie groot

Dat hij niet gekozen is, betekent niet dat hij niet goed bezig is, wil Ligtlee maar zeggen. Met concurrenten als Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland, Nils van ’t Hoenderdal en Roy van den Berg is het ook geen schande om daar slechts tegen aan te schurken in plaats van deel uit te maken. ,,Ik heb nog heel veel plezier in het fietsen en haal mijn bevrediging nu uit de kilometer tijdrit. En die vier jaar vliegen echt voorbij. Ik kan me nog Rio herinneren en dat ik toen zei dat ik er over vier jaar bij wil zijn. Dat lijkt nog maar kort geleden. Maar nu eerst dit EK, daar heb ik heel veel zin in. Vorig jaar pakte ik brons op het EK in Glasgow, dus maak ik ook nu kans. Gewoon twee knalritten op de baan en genieten.”

Dat genieten was anderhalf jaar geleden op het WK in Apeldoorn nog niet aan de orde, herinnert Ligtlee zich. ,,Oh, wat was ik toen zenuwachtig. Op de dag van de kilometer tijdrit stond ik nog voor de spiegel en moest ik steeds overgeven van de spanning. Zo erg was dat, wat een spanning voor eigen publiek, volle tribunes op een WK. En dan toch nog sneller rijden dan ik ooit deed. Maar ja, ik ben nu pas 21 en toen nog een stuk jonger. Ik voel nu nog steeds wel spanning voor de wedstrijd, maar niet zo heftig meer. Ik kan er nu mee omgaan. ”

Het EK baanwielrennen wordt van 16 tot en met 20 oktober gehouden in het Omnisportcentrum in Apeldoorn.

De uitleg van de kilometer tijdrit: