Volledig scherm
Kjeld Nuis 'vliegt' naar het wereldrecord schaatsen: 93 kilometer per uur. © Red Bull

Snelheidsduivel Nuis: Harder gaat écht niet

VideoExtra lange buizen onder zijn schaatsen, een veilig pak, een speciaal ingevlogen Zamboni. Kjeld Nuis liet niets aan het toeval over om in Zweden het wereldrecord hard schaatsen te verbeteren. Dit deed hij door achter een windscherm van Apeldoorner Niels Naber te schaatsen. In Deventer werd gewerkt aan de bouw van het windscherm. ,,Het waren drie gestoorde dagen.” 

Door Rik Spekenbrink

Kjeld Nuis had al twintig jaar niet op natuurijs gestaan. Toen hij begin deze week voor de eerste keer het ijs in het Zweedse Lulea betrad, schrok hij een beetje: ,,Je komt hier naartoe met allerlei ideeën en verwachtingen. Maar ik zag dat ijs, met al die scheuren en hobbels en ik dacht: hoe ga ik hier in godsnaam een snelheidsrecord vestigen? Maar er is met man en macht aan het ijs gewerkt en na drie gestoorde dagen is het uiteindelijk gewoon gelukt”, zegt een euforische Nuis telefonisch vanuit Zweden, kort na zijn geslaagde missie. Met 93 kilometer per uur is hij nu de snelste schaatser ooit. ,,Harder kon hier ook écht niet. Dit was de ultieme poging.”

Quote

Vanochtend wist ik: je moet gewoon niet bang zijn.

Kjeld Nuis

De eerste twee dagen in Zweeds Lapland, waar Nuis werd bijgestaan door Erben Wennemars, stonden in het teken van testen. Hoe hard moest de auto precies optrekken om Nuis, schaatsend achter een windscherm dat aan de auto hing, optimaal te laten accelereren? Hoe kon hij het beste communiceren met Mikaela Ahlin-Kottulinsky, de Zweedse rallyrijdster achter het stuur? En hoe zouden ze dat ijs wat gladder en veiliger krijgen?

Uiteindelijk werd speciaal een zamboni ingevlogen. Nuis: ,,En ze zijn die hele baan van 2000 meter met schepjes en gietertjes afgelopen om de gaten te vullen. Dat moest ook wel, want mijn grootste angst was dat ik op zo’n snelheid in een scheur zou rijden en voorover zou klappen. Maar vanochtend wist ik: je moet gewoon niet bang zijn. Ik had een speciaal ontworpen pak aan met echte bescherming voor mijn rug, ellebogen en schouders. Gewoon gaan.”

Volledig scherm
Erben Wennemars, Kjeld Nuis en de Zweedse rallyrijdster Mikaela Ahlin-Kottulinsky. © Red Bull
Volledig scherm
Nuis 'vliegt' naar wereldrecord: 93 kilometer per uur © Red Bull

Gisteren kwam hij tot 81,6 kilometer per uur. Maar het kon harder. Met speciale, langere buizen onder zijn schaatsen zocht Nuis uit hoe hij zijn normale techniek moest aanpassen om tot de hoogste topsnelheid te komen.

Quote

Het gevoel om zo hard te schaatsen en over die bobbels te vliegen, was zó vet.

Kjeld Nuis

,,We hebben Erben uiteindelijk in de auto gezet, naast Mikaela”, zegt Nuis. ,,Dinsdag op de testdag had ik via oortjes rechtstreeks contact met Mikaela en zei ik ‘go, go’, of ‘easy’. Vooral tussen de 40 en 50 kilometer had ik soms moeite om de auto bij te houden. Met Erben in de auto kon hij ertussen gaan zitten in de communicatie. Erben zag aan mij of ik moest lossen of juist op de auto inliep. Daardoor kon ik me puur focussen op de acceleratie. Die was bij de laatste poging perfect, de laatste slagen waren echt optimaal.”

Met het record kwam vanzelfsprekend ook de adrenalinekick. ,,Het gevoel om zo hard te schaatsen en over die bobbels te vliegen, was zó vet. Je moet je voorstellen dat ik in Thialf, op het best ijs ter wereld, tot 60 kilometer per uur kom. Ik ging hier meer dan 50 procent harder. De zuiging van dat windscherm is enorm. Toen het einde van de baan in zicht was, had ik ook echt alles gegeven. Dit was in één woord ongelooflijk.”

Volledig scherm
Kjeld Nuis schaatst een wereldrecord van 93 kilometer per uur. © Seat
Volledig scherm
Nuis 'vliegt' naar wereldrecord: 93 kilometer per uur © Red Bull

Live Voetbal

home logo PEC ZwolleZWO
53'
2-1
FC UtrechtUTR
away logo